Policie dopadla gang, který na jihu Čech kradl auta i traktory

České Budějovice - Jihočeští kriminalisté dopadli gang zlodějů, kteří od začátku roku na jihu Čech ukradli přes 30 aut, motorek nebo zemědělských strojů. Celková hodnota ukradených věcí se pohybuje kolem pěti milionů korun. Zloději většinu ukradených strojů rozebrali a náhradní díly rozprodávali. Pětice mužů je ve vazbě, za rozsáhlé krádeže jim hrozí až osm let vězení.

Zloději kradli auta i zemědělské stroje (zdroj: ČT24)

Kriminalisti na případu pracovali půl roku. Pětice mužů kradla hlavně škodovky. Z 80 aut a motorek, které od začátku roku na jihu Čech zmizely, má právě tento gang na svědomí minimálně polovinu. Policie u pachatelů provedla domovní prohlídky, při kterých část odcizených vozidel zajistila. Teď se snaží najít jejich majitele.  

Zloději si vytipovaná auta předem prověřili, jestli nemají například vyhledávací zařízení, a pak převezli do své dílny. Tam je rozebírali a jednotlivé díly přes inzeráty prodávali. „Většinou se prodávaly autosedačky, motory nebo převodovky. Škoda Octavia za 120 tisíc vynesla těmto pachatelům zisk asi 20 tisíc,“ uvedl mluvčí jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner. Skupina ale kradla i zemědělskou techniku, hlavně pak traktory. Padělala jejich doklady a pak je nabízela k prodeji.