Náchod má nové autobusové nádraží, přestupy teď suchou nohou

Náchod - Jednadvacetitisícový Náchod dnes otevřel nové autobusové nádraží. Vzniklo na místě původních autobusových zastávek před hlavním vlakovým nádražím. Cestující nyní budou moci mezi autobusy a vlaky přestupovat pohodlněji a suchou nohou. Stavba nádraží trvala od loňského srpna a přišla na 35 milionů korun. Provoz začne o půlnoci ze soboty na neděli.

Autobusové nádraží má deset odjezdových stání a čtyři stání příjezdová a pro místní dopravu. Dále na nádraží vzniklo deset odstavných míst pro čekající autobusy a plochy pro osobní vozy a taxislužbu. Po dobu stavby nádraží autobusy odjížděly z náhradních stanovišť v okolních ulicích. Stavbu zhruba čtyřmi miliony korun podpořil dotací evropský program ROP Severovýchod. 

Na opravu ještě čeká budova vlakového nádraží. Kvůli váznoucímu převodu objektu z majetku Českých drah do vlastnictví Správy železniční dopravní cesty se však s její rekonstrukcí zatím nezačalo. Starosta Jan Birke (ČSSD) odhadl, že do konce letošního roku by mohl být majetek převeden a v roce 2015 by oprava, která už má stavební povolení, mohla začít.

Do opravy nádražní budovy tak na vlakovém ani autobusovém nádraží nebudou stálé toalety. Cestující zatím budou používat provizorní toalety v mobilní buňce a toalety v takzvaných toi-toi budkách. Původní nádražní toalety byly při stavbě autobusového nádraží odstraněny. České dráhy se na dokončené investici podílely jen na některých stavebních pracích, například přípojkách sítí.

Nové autobusové nádraží v Náchodě
Zdroj: David Taneček/ČTK

Stavbaři na základě zakázky od Ředitelství silnic a dálnic také letos na jaře v těsné blízkosti autobusového nádraží přebudovali frekventovaný kruhový objezd zvaný U Itálie. Doprava po něm je nyní bezpečnější a plynulejší. Stavební práce v centru Náchoda tím však neskončily, ještě se opravuje silnice v Plhovské ulici ve směru na Plhovské náměstí. Náklady na opravu silnic činí zhruba 21 milionů korun.