Zelenou Šumavu brázdí zelené autobusy. Turisty vozí na nejcennější místa

Železná Ruda – Turistům na Šumavě slouží i v průběhu letošních letních prázdnin zelené autobusy. Od uplynulé soboty až do konce srpna návštěvníky západočeských hor dovezou na nejatraktivnější místa parku, ať už se jedná o Kašperské Hory, Srní nebo Horskou Kvildu.

V letošním roce bude na Šumavě jezdit šest zelených autobusových linek, zcela nový je spoj Sušice – Hartmanice – Prášily – Železná Ruda. Tato linka by měla zlepšit i dostupnost některých autobusových spojů. Zelené autobusy budou jezdit až do konce prázdnin, výjimkou je linka z Horské Kvildy na Kvildu a na Bučinu, která bude v provozu až do 15. září.

Novinkou letošního roku je NP Ticket, který správa národního parku vrátila do oběhu po dvou letech. Funguje jako jednodenní jízdenka, a cestující tak na jízdném ušetří až dvacet procent. Na vybraných linkách je možné platit pomocí čipové karty, která slouží jako elektronická peněženka; vydává ji ČSAD Autobusy Plzeň.

Kromě turistů využívají zelené autobusy hlavně senioři. Především k cestování do lokalit, kam se nedostanou autem. Projekt ekologické dopravy každý rok financuje správa parku ve spolupráci s dopravcem a Plzeňským a Jihočeským krajem. Podílet se ale musí i města a obce.

Šumavu brázdí zelené autobusy na bionaftu (zdroj: ČT24)