Ministerská komise: Při předávání pacientů nemocnice nepochybily

Praha – Spor o to, zda má pražská záchranka potíže s příjmem pacientů v nemocnicích, nekončí ani po zasedání expertní ministerské komise. Ta dnes uvedla, že média problém zveličují a poškozují tak obraz českého zdravotnictví. K ohrožení života prý nikdy nedošlo. Šéf pražských záchranářů Zdeněk Schwarz si ale trvá na svém a upozorňuje na to, že si ministerská komise ani neposlechla příslušné záznamy, které mají potíže sanitek dokazovat.

Spor o předávání pacientů mezi záchrannou službou a pražskými špitály se rozhořel na konci června. Pražská záchranka tehdy na svém webu upozornila na případy, kdy měly mít její posádky potíže umístit tři lidi s příznaky mozkové příhody a muže se srdečními problémy. Jednoho nemocného prý vozili po Praze i dvě hodiny.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček reagoval ustavením vyšetřovací komise, která si předvolala zástupce nemocnic, záchranné služby i magistrátu. Dnes došla k závěru, že k žádnému pochybení nedošlo.„Ani v jednom případě se nejednalo o přímé ohrožení života, Spolupráce lékařů záchranné služby a nemocnic byla bez pochybení,“ prohlásil předseda sboru a děkan 1. lékařské fakulty Alexi Šedo s tím, že mediální prezentace daných případů neodpovídá skutečnému poskytování zdravotní péče.

Obdobně hovoří i sám ministr zdravotnictví: „Obavy o to, jestli dostanou včas péči a jestli je nemocnice přijmou, nevyplývají z reality a jsou součástí mediální kampaně. Chci ubezpečit všechny občany hlavního města Prahy, že nemusí mít strach o své blízké.“

Šéf záchranky: Nedělám si kampaň, šlo tady o život

O kampani, ovšem předvolební, přitom již minulý týden hovořily samy pražské nemocnice, které měly příjem pacientů odmítnout. Ředitel pražských záchranářů Zdeněk Schwarz je totiž zároveň senátorem za ODS a letos na podzim mu vyprší mandát. On sám ovšem odmítá, že by kritika pražských nemocnic byla motivovaná snahou obhájit senátorské křeslo. „Nedělám senátorskou kampaň, bojujeme za naše pacienty, se kterými mají naše posádky problém při předávání v pražských nemocnicích, zejména v těch, které řídí ministerstvo zdravotnictví,“ prohlásil ve vysílání ČT24.

Verdikt ministerské komise je podle něj potřeba respektovat, o způsobu rozhodování ovšem pochybuje – a trvá na tom, že u pacientů k ohrožení života došlo. „Člověk, který má srdeční akci kolem 240 a potřebuje přijetí na intenzivní lůžko, v ohrožení života je,“ prohlásil s tím, že komise ani neměla kompletní informace. „Neposlechla si všechny záznamy, které jsme jim dali k dispozici – jen z těch důvodů, že technici ministerstva nebyli schopni zprovoznit přehrávací zařízení.“

Vydáno pod