Letiště Vodochody podalo rozklad vůči ministerské stopce

Odolena Voda – Letiště Vodochody podalo dnes dopoledne rozklad vůči usnesení ministerstva životní prostředí, které nedávno zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště. Bez souhlasného stanoviska ke studii EIA nemůže letiště žádat o povolení k rozšíření areálu a zvýšení počtu letů. Proti záměru letiště protestovaly okolní obce i Středočeský kraj.

Ministerstvo životního prostředí loni v říjnu schválilo studii dopadů na životní prostředí (EIA), která je nezbytnou podmínkou k zahájení územního řízení i stavbě. Kladný posudek tehdy obsahoval přes 120 podmínek, které měl investor splnit. Souhlasné stanovisko ale ministerstvo začalo letos prověřovat kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali asi 40 podnětů. V červnu pak resort posudek zrušil – podle mluvčí Petry Roubíčkové proto, že ve vydaném stanovisku shledal „závažné vady“. 

„Předložili jsme ministrovi životního prostředí celou řadu důkazů, které potvrzují, že zrušení stanoviska k EIA bylo nezákonné, zmatečné, věcně neodůvodněné a vydané nepříslušným orgánem. Žádáme pana ministra, aby usnesení zrušil a přezkumné řízení zastavil,“ řekl generální ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur.

Rozhodnutí ministerstva podle Letiště Vodochody vytváří precedens, který může zásadně ovlivnit mnoho plánovaných staveb. Může se prý stát, že argumenty použité v případě vodochodského letiště povedou k vyhlášení stavební uzávěry zejména v blízkosti nebo uvnitř větších měst, kde jsou překračovány hygienické limity.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá Penta. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun.