I Šumavou se už dá jít po vůni a sluchu

Železná Ruda - Šumava vydala jako první z českých národních parků průvodce pro nevidomé lidi. Publikace vyvedená v Braillovu písmu obsahuje vedle historie Šumavy a popisu dvanácti turisticky atraktivních tras pro nevidomé také reliéfní mapy s vyznačenými cíli. Místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) a autor průvodce Jiří Vencl vybíral místa podle přístupnosti lidem s postižením.

„Jsou tam třeba trasy Povydřím, kde je třeba pro nevidomé úžasný zvuk vody, který vnímají. Je tam opravdu cítit, že se jde podíl dravé řeky,“ uvedl pro představu Jiří Vencl ve Studiu 6. Jmenoval ještě plavební kanály jako další ze zajímavých tras v plastickém průvodci. „Všechny trasy jsem sám osobně prošel,“ dodává autor s tím, že nevidomý člověk vnímá mnohem intenzivněji zvuky, vůně a povrchy třeba cest a objektů na nich.

Informace čerpal ze Správy Národního parku Šumava, odkud dostával data o Šumavě jako celku a domlouval s lidmi ze správy i vhodnost tras pro lidi na vozíčku případně pro zrakově postižené. „Na Šumavě je stále málo lidí se zdravotním postižením. Pořád jde o destinaci, kam příliš nejezdí a my jsme se ji snažili přiblížit,“ podotkl autor průvodce.

Jiří Vencl: Nevidomý turista si celkový dojem skládá z mnoha informací (zdroj: ČT24)

Dodal, že lidé se zrakovým postižením si sice mohou na internetu najít informace o některých místech, už se tu ale nedozví pro ně podstatné souvislosti, jako geografickou polohu nebo vzdálenosti mezi určitými místy a podobně. Základ průvodce tedy tkví podle Jiřího Vencla v reliéfních mapách, díky nimž nevidomý člověk získá prostorovou orientaci o lokalitě a představu.

Správa parku chystá audioprůvodce

V návaznosti na dotykového průvodce Šumavou se správci parku chystají doplnit do terénu tabulky s popisem vybraných míst a zvukovými komentáři. NRZP má od šumavských správců přislíben i vývoj aplikace do mobilních telefonů. Jiří Vencl se přimlouvá i za ozvučená stanoviště, kterým sám říká „mluvící strom“, kde si člověk zmáčkne tlačítko a audioprůvodce mu zprostředkuje zajímavé informace.