Tržnice zaplavují kopie značkových hraček, mohou být nebezpečné

Plzeň – Příhraniční tržnice na západě Čech plní další nelegální zboží. Tentokrát jde o tisíce kusů napodobenin značkových hraček, které mohou být pro děti i nebezpečné. Česká obchodní inspekce začala zboží zabavovat a s prvními prodejci zahájila správní řízení.

Pozor na kopie hraček (zdroj: ČT24)

Napodobenina značkové panenky se dá na asijské tržnici pořídit do dvou stovek. Originál v kamenném obchodě je i čtyřikrát dražší. Na první pohled jsou hračky téměř stejné. Kromě toho, že prodej napodobenin je nelegální, ale inspektoři varují, že mohou ohrožovat děti. „Setkáváme se s hračkami, kde může dojít k vdechnutí,“ upozornil ředitel České obchodní inspekce pro Karlovarský a Plzeňský kraj Jan Řezáč. Zmínil především různé malé částice jako například odloupnutý korálek.

Inspektoři plagiáty vystavené na tržnicích na místě zabavují. Podle Řezáče jde za krátké období o stovky až tisíce kusů. Trhovci se obvykle ke stánkům s hračkami nehlásí nebo tvrdí, že plagiáty z prodeje vyřadili. Krátce poté, co inspektoři tržnici opustili, se ale napodobeniny značkových hraček na pultech prodejců znovu objevují.

Situace se nelíbí poctivým prodejcům, kteří do cen výrobků musí započítat daně a autorské poplatky. Trhovcům, kteří plagiáty prodávají, hrozí půlmilionové pokuty. Pokud by jim inspektoři prokázali, že jsou hračky nebezpečné, může být sankce i desetinásobná.