Ostatky bratra krále Šumavy zůstanou na neznámém místě

České Žleby - Ostatky Bohumila Hasila – bratra Krále Šumavy - zůstanou na neznámém místě v zemi. Radnice ve Stožci na Šumavě totiž odmítla povolit další hledání na hřbitově, kde už badatelé několikrát pátrali. Hasil zemřel během přestřelky s pohraničníky v roce 1950.

Pátrání po ostatcích Bohumila Hasila končí (zdroj: ČT24)

Třináctého září 1950 přecházeli bratři Hasilové vyzbrojení brokovnicí, samopalem a granátem státní hranici. Jejich cestu ale prozradil agent spolupracující s československou bezpečností. Za kamennými valy na ně čekaly desítky pohraničníků.

Josef Hasil byl při přestřelce zraněn, ale stihl ještě přeběhnout do Bavorska. Bohumila zasáhli devětkrát, po dvou hodinách zemřel na velitelství v Českých Žlebech. Pohraničníci hodili jeho tělo do jámy na místním hřbitově. Hrob nebyl nijak označen, Hasilovu památku dodnes připomíná jen deska na zdi.

Nalezení přesného místa jeho posledního odpočinku plánovali badatelé naposledy letos. V únoru přímo na hřbitově začali připravovat další průzkum. Hledat chtěli začít v létě, ovšem radnice nechce nechat opravený hřbitov znovu rozkopávat. „Chceme pietu, zachovat pohřbeným klid,“ argumentuje starosta Martin Černý.

Hřbitov v Českých Žlebech
Zdroj: ČT24

Badatelé se rozhodnutí diví. Nalézt ostatky svého bratra a důstojně je nechat pohřbít chtěl i samotný Josef Hasil. Totéž si přeje i ministr kultury Daniel Herman, který se dříve hledání také účastnil. „Je to voják svobody, který nasadil život proti komunismu,“ říká ministr.

Josef Hasil dodnes žije na předměstí Chicaga, v únoru zde oslavil 90. narozeniny. V policejní uniformě a později jako agent chodec převedl na Západ desítky lidí.

Po stopách třetího odboje - Král Šumavy (zdroj: ČT24)