Hrady a zámky na Plzeňsku letos bodují, návštěvníků je dvakrát víc

Praha – Po nepovedené loňské sezoně se správci hradů a zámků v Plzeňském kraji radují. Letos už totiž dorazilo zhruba dvakrát tolik návštěvníků co loni. Většina památek letos nabízí novinky na prohlídkových trasách a v nárůstu návštěvnosti pomohla i mírná zima. V celém kraji loni hrady a zámky přišly o skoro 25 tisíc návštěvníků.

Památky letos dohání slabší loňský rok (zdroj: ČT24)

Třeba vodní hrad Švihov loni navštívilo asi o tisíc lidí méně, letos už ale ztrátu dohnal. Návštěvnost by si měl hrad udržet i během léta. Pomoci k tomu má novinka letošní sezony, tou je projížďka na loďce po vodním příkopě. Hrad Kašperk zase turisty láká na digitální projekce ve věžích nebo komnatách: „Lidé na to slyší, dokonce se velké množství návštěvníků vrací a přivedou i své známé,“ pochvaluje si hlavní průvodce Filip Petlička.

Lepší sezonu teď mají i památkáři na severním Plzeňsku. Zámek Manětín si za první čtvrtletí polepšil o téměř osm set návštěvníků. Tady lákají hlavně na nově odhalené fresky.

Oproti roku 2012 loni nejvíce návštěvníků ubylo na hradě Rabí – přišel o 10 500 lidí. Velhartice navštívilo o 5 200 lidí méně a Kotel přišel o skoro 3 800 návštěvníků.