Za tragické zřícení domu stráví zloděj kovů 5 let ve vězení

Ústí nad Labem – Za krádeže kovů z konstrukce domu v ústeckých Předlicích, kde se kvůli narušení statiky propadl strop, poslal soud Kolomana Mikera na pět let do vězení. Při zhroucení části konstrukce domu zahynula jedna žena, která jinak prázdný dům obývala. Druhá žena utrpěla těžké zranění. Pachatel dostal relativně mírný trest, hrozilo mu až dvanáct let vězení. Podle soudce mu ale pomohlo, že spolupracoval při vyšetřování. Miker trest přijal, odvolání se vzdal i státní zástupce, rozsudek je tak pravomocný.

Jedno podlaží domu, kde pobývaly dvě ženy, se propadlo v září 2012 poté, co Koloman Miker se svým známým několik dnů z domu kradl železný šrot. Osudného dne začala dvojice rozřezávat traverzy. Spadlý strop poté ženy žijící v domě zavalil, jednou z nich byla Mikerova matka, za kterou muž přijel ze Slovenska. Ta přežila s těžkými zraněními. „Měla zavalenu spodní část těla, byla naživu a komunikovala,“ popsal tehdy mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Druhou nalezli záchranáři po několika hodinách mrtvou. Oba muži, kteří podle soudu neštěstí způsobili, stihli utéct.

Mikerovi hrozilo za krádeže kovů a přispění k tragédii celkem dvanáct let vězení. Soud ho nakonec za mříže poslal na pět let. „Nelze odhlédnout od toho, že výrazně přispěl k odhalení vlastní trestné činnosti. S ohledem na to mu byl trest uložen mírnější,“ zdůvodnil relativně nízký trest předseda senátu Martin Šámal. Spolupráce obžalovaného muže v očích soudu převážila i to, že kovy kradl opakovaně, policisté mu prokázali minimálně sedm dalších případů.

Na krádežích, kvůli kterým se propadl strop předlického domu, se podle policistů podílel ještě jeden muž, který se před soud teprve dostane.

Ústecký magistrát se po předlické tragédii začal domy, které jsou v podobném stavu, podrobně zabývat. Jen v Předlicích jsou dvě desítky vesměs prázdných budov v havarijním stavu. Město nařídilo jejich kontroly – aby zjistilo, zda jsou opravdu prázdné, nebo i v nich někdo pobývá, a také aby zkontrolovalo jejich statiku. Nejméně stabilní domy potom začalo Ústí na své náklady bourat a náklady vymáhá po majitelích. Současně úřad nařídil vystěhování obyvatel některých domů ve špatném stavu. Velké problémy potom nastaly například rodině, která se musela přestěhovat do ubytovny – tu však záhy musela kvůli špatnému stavu budovy opustit také.

Město nechalo na všechny problémové předlické domy instalovat cedule, které upozorňují na zákaz vstupu. Na lokalitu dohlížejí strážníci.