ČT: Středoškoláci, které srazila dodávka u Ivaně, studují průmyslovku v Brně

Brno – Dvacítka studentů, do nichž v pondělí u Ivaně na Pohořelicku najela dodávka, podle informací České televize studuje Střední průmyslovou školu v Sokolské ulici v Brně. V okolí Novomlýnských nádrží byli středoškoláci na několikadenním školním výletě. Ten ale ukončila tragická nehoda, při níž jedna ze studentek zemřela a dalších pět bylo zraněno. Ředitel školy Ladislav Němec už výlet zrušil.

Školní rok chtěla třída z brněnské průmyslovky završit výletem do okolí Novomlýnských nádrží. Jenže místo odpočinku a zábavy přišla tragédie. Do zhruba dvacetičlenné skupinky, která šla pěšky po silnici u Ivaně poblíž Pohořelic, najel v pondělí odpoledne řidič dodávky. Jedna středoškolačka nehodu nepřežila, dalších pět utrpělo středně těžká a lehká zranění.

Ředitel školy Ladislav Němec, kterou sedmnáctileté děti navštěvovaly, odmítl tragédii kvůli vyšetřování i s ohledem na rodiče komentovat. Vyjádření k situaci prý škola poskytne až po skončení vyšetřování. Potvrdil ale, že studenti byli na Nových Mlýnech na vícedenním školním výletě. Podle informací ČT se jednalo o běžný pěší výlet, studenty měla na starosti zkušená pedagožka. Na budově už od rána visí na znamení smutku černý prapor.

Před nešťastnou událostí se děti zastavily i v jedné z ivaňských restaurací. „Přišly asi z nádraží, rovnou z vlaku. Byly tady s paní učitelkou, daly si limonádu a jídlo a pak tradá. Odtud šly asi do Pasohlávek,“ popsala servírka, která si nepřála uvést svoje jméno. To bylo krátce před 16. hodinou. 

Do penzionu nakonec dorazila jen část skupiny. „Dorazila jen půlka studentů, kteří jeli na kole. Ty, kteří šli pěšky, potkala ta tragická nehoda. Nikdo tady ale nakonec nezůstal, hned večer si pro ně přijeli rodiče,“ popsala provozní penzionu Ludmila Zelenáková. Škola k nim podle jejích slov jezdila poslední tři roky.

S výjimkou dvou studentů, kteří zůstávají ve stabilizovaném stavu ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích, už jsou tedy všechny děti doma. V následujících dnech je bude policie stejně jako další svědky vyslýchat. Už po nehodě vyslechli řidiče i učitelku, která měla studenty na starost. „My jsme mimo jiné zajistili i automobil, zda nebyl ve špatném technickém stavu nebo nedošlo k nějaké technické závadě,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek.

Už včera kriminalisté uvedli, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. Profesionální šofér pracuje pro nedaleký aquapark v Pasohlávkách a touto trasou údajně projížděl několikrát denně. Nepřehledný úsek tedy znal. Zatím mu nebylo sděleno žádné obvinění.

Další nehody, při nichž řidič srazil dítě

Na jižní Moravě je asi nejznámější případ z roku 2010, kdy řidič avie najel do skupiny dětí, které jejich učitelky převáděly přes přechod ve Fryčajově ulici v Brně. Většinu předškoláků se ženám podařilo včas ze silnice strhnout, dvě z nich – dívku a chlapce – už ale zachránit nedokázaly. Řidič v neovladatelné avii je srazil. Hoch byl po ošetření v nemocnici s lehkým poraněním propuštěn domů, dívenka bojovala o svůj život. Po nehodě jí zůstal poškozený zrak. Řidiče avie soud poslal do vězení na 1,5 roku.

Podobný případ se v jihomoravské metropoli stal i letos v lednu. Tehdy řidič osobního auta na Palackého náměstí srazil otce a jeho dvě děti. Devětašedesátiletý muž nejprve zastavil, aby se podíval, co se stalo, pak se ale vrátil do auta a ujel. Teď mu hrozí až čtyři roky za mřížemi kvůli ublížení na zdraví z nedbalosti. Zranění dětí byla naštěstí lehká, jejich otce ale museli záchranáři převézt do nemocnice.

Tragicky skončila loňská nehoda v Sobotce na Jičínsku. Tady narazil třiašedesátiletý řidič do popelnice, u které stály dvě děti. I ty řidič srazil a z místa odjel, aby po necelých sto metrech znovu havaroval. Obě děti vážným zraněním na místě nehody podlehly. Řidičovo stíhání nakonec státní zástupce zastavil. Muž totiž dostal za volantem epileptický záchvat a nehodě tak nemohl zabránit.

A letos v zimě doputoval k soudu taky případ řidičky Marty Buncíkové. Ta svým autem v listopadu 2012 srazila na chodníku chlapce, který venčil svého psa. Ženin vůz podle žalobce vjel šedesátikilometrovou rychlostí na chodník a čelně narazil do hocha. Ten na místě zemřel. Žena mu ani neposkytla první pomoc a z místa nehody ujela. Před soudem tvrdila, že si nehodu nepamatuje. Pravomocný verdikt v případu zatím nepadl.