V jámě na obilí našli archeologové kostru dítěte z doby bronzové

Brno – Pánev a dolní končetiny dítěte z doby bronzové našli archeologové při průzkumu Zelného trhu v Brně. Kostru paradoxně nenašli v hrobě, ale pohozenou v jámě na obilí. Podle historiků je takový nález spíše výjimkou, pro dané období jsou totiž typické rituální pohřby. Rekonstrukce náměstí v centru jihomoravské metropole přinesla už několik zajímavých nálezů – historický pranýř nebo sklep ze 14. století.

„Jde o kostru nedospělého jedince, ze které se zachovala jen dolní část - tedy pánev, levá noha a pravá stehenní kost. Pravá lýtková kost chybí, pravděpodobně byla odebrána při výkopu sklepa v období středověku. Tento výkop nejspíše narušil i horní část kostry, která také chybí,“ popsal nález archeolog Antonín Zůbek ze sdružení Archaia Brno.

Proč a v kolika letech dítě zemřelo, archeologové zatím neví. Příčinu smrti i věk určí až antropologické zkoumání. Znají už ale stáří kostry - pochází z doby bronzové, je tedy přibližně 4 000 let stará.

Archeolog Antonín Zůbek o nálezu kostry z doby bronzové (zdroj: ČT24)

Zajímavostí je i to, kde se kosti našly. Nebylo to na pohřebišti, ale v jámě na obilí. „Není to sice běžné, ale zároveň ani výjimečné. V té době se sice pohřbívalo rituálně na pohřebištích, ale někdy docházelo i k ukládání těl na jiných místech. O důvodech můžeme spekulovat - mohl to být třeba jedinec, který žil na okraji společnosti, nebo cizinec, jehož těla se komunita takto zbavila,“ doplnil Zůbek.

Poklady Zelného trhu: kostěný hřebínek, pranýř i středověké sklepy

Náměstí je uzavřené už od dubna. Archeologové už v dolní části náměstí odkryli historický pranýř, unikátní je také nález středověkých sklepů ze 14. století. „Zřejmě nesouvisejí s měšťanskou zástavbou, protože hodně zasahují do plochy někdejšího tržiště. Mohly zabezpečovat i chod tržiště například jako skladovací prostory pro rychle se kazící zboží,“ vysvětloval před časem Zůbek.

Kromě toho archeologové vykopali tisíce zlomků keramických a skleněných nádob nebo desítky mincí, převážně z období 13. a 14. století.

Archeologové odkryli teprve polovinu náměstí, další nálezy tak pravděpodobně budou následovat. Rekonstrukce náměstí za 60 milionů korun má skončit letos na podzim. Historické náměstí promění v odpočinkovou zónu se stromy, lavičkami a vodními prvky.