Obec Hradišťko má vydat premonstrátům majetek, rozhodly soudy

Hradišťko - Zástupce ombudsmanky se kvůli církevním restitucím zastal obce Hradišťko nedaleko Prahy. Ta má totiž řádu premonstrátů vydat podstatnou část svých nemovitostí. Podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi by jí přitom majetek, jako obecní, nejspíš zůstal. O jeho vydání ale rozhodly soudy ještě před účinností zákona.

Obec Hradišťko má vydat premonstrátům majetek, rozhodl soud (zdroj: ČT24)

Majetek v Hradišťku premonstrátům patřil stovky let předtím, než ho začala využívat obec. Nyní řád získal zpět již budovu pošty a brzy mu připadne i zámeček či pozemek pod hasičskou zbrojnicí, mateřskou školkou a tělocvičnou. Všechno ale ne kvůli zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi - podle něj se obecní majetek nevydává. Hradištko paradoxně doplatilo na to, že zákon tak dlouho neexistoval. Ústavní soud totiž před pěti lety umožnil soudům, aby spory o vlastnictví církevního majetku řešily.

Zástupce ombudsmanky nárok premonstrátů nezpochybňuje, nápravou minulých křivd by ale podle něj neměly vznikat křivdy nové. „Kdyby se vyčkalo zákona, tak oni by nemuseli vracet nic a k tomu myslím, že by ta církev mohla přihlédnout,“ poznamenal zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Školka zůstane na svém místě, ubezpečují premonstráti

Premonstráti dopis z úřadu ombudsmanky ještě nedostali. „Nemovitý majetek královské kanonie nikdy nepřešel na stát, potažmo na obec Hradišťko, tudíž nemohou se cítit vůbec žádným způsobem poškozeni,“ vysvětlil ředitel kanceláře Královské kanonie premonstrátů Petros Alexandridis. Obci ale podle něj rozhodně škodit nechtějí a například školka na svém místě zůstane.

O využití dalšího majetku chtějí s obcí ještě jednat, záleží i na tom, jak dopadne poslední soudní spor o zhruba pět hektarů pozemků. Pokud bude muset obec Hradištko všechen církevní majetek vydat, chce náhradu škody vymáhat po státu a zhruba o 120 miliónů korun se případně i soudit.