Začátek prázdnin bude na Šumavě bez vlaků

Železná Ruda (Klatovsko) – Nejvytíženější šumavská železniční trať, která vede z Klatov do Železné Rudy, může zůstat celé prázdniny uzavřena. Správa železniční dopravní cesty vyhlásila mimořádnou výluku, protože zjistila, že se pohnula skála pod tratí. Do konce června přitom ještě pokračuje výluka i na další důležité šumavské trati do Nového Údolí.

Výluku na železnorudské trati vyhlásila SŽDC v pátek večer, uzavřela vlakům úsek mezi Hojsovou Stráží a Špičákem. Kvůli pohybům podloží tu už dříve vlaky jezdily pomaleji, během víkendu nechá železniční správa místo zkontrolovat, v pondělí rozhodne o způsobu opravy.

Výluka způsobila potíže Českým drahám, které do Železné Rudy posílají osobní vlaky z Klatov, spěšné vlaky z Plzně i rychlíky z Prahy. „Železnorudsko je rekreační oblastí Plzeňska a o prázdninách je tam vždy zvýšená frekvence,“ upozornil krajský ředitel drah Vladimír Kostelný. Protože náhradní autobusová doprava jezdí z Nýrska až do Železné Rudy-Alžbětína (bez omezení ale jezdí vlaky zajíždějící z Bavorska do Špičáku), zaplní autobusy silnici II/190, obtížné přitom podle Kostelného bude dopravit do hor především jízdní kola. Náhradní nákladní vozy nepřevezou tolik kol jako vlak, který pojme 50 jízdních kol, upozornil krajský šéf ČD.

Výluka může trvat až celé prázdniny, záleží na zvoleném způsobu opravy. „Konec srpna je nejzazší variantou. Jako dopravce doufám, že to bude opravené rychleji,“ poznamenal Kostelný.

Do konce školního roku zůstane Šumava zcela bez vlaků, protože pokračuje oprava i na lokálce do Nového Údolí. Začala již v březnu, místní starostové ji podmínili tím, že před prázdninami skončí.