Děti ve školce spadly do studny. Zachránila je učitelka

Bohdalice-Pavlovice - Z desetimetrové studny se dnes hasičům podařilo zachránit dvě děti i s učitelkou. Dva šestiletí chlapci spadli do studny v zahradě mateřské školy, zachránila je 39letá učitelka, která skočila za nimi, aby je udržela na hladině až do příjezdu hasičů. Ze studny totiž někdo pravděpodobně ukradl železnou část poklopu.

„Učitelka si všimla, že studna je otevřená a dvě děti chybí. Když pak zjistila, že jsou ve vodě, skočila za nimi,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Iva Šebková. Neštěstí se stalo krátce před 11. hodinou. První hasiči na místo dorazili už po osmi minutách. Policie nyní bude zjišťovat, jak se děti do studny dostaly. Jednoho z chlapců se z vody podařilo vytáhnout ještě před příjezdem hasičů, a to díky pomoci pracovníků místních technických služeb.

V části obce Bohdalice na Vyškovsku přesto zasahovaly čtyři profesionální hasičské jednotky. Poté, co se jim podařilo ze studny vytáhnout i druhého chlapce s učitelkou, převzali si je do péče záchranáři. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. „Chlapci měli neskutečné štěstí, celá událost pro ně skončila jen oděrkami a podchlazením,“ vysvětlila mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. Sanitka chlapce odvezla na pozorování do brněnské dětské nemocnice v Černých Polích.

„Hasiči studnu zcela vyčerpali, aby se zjistilo, že v ní již nikdo není. Je to pouze z preventivních důvodů, o žádném z dětí ani z dospělých se nepátrá,“ doplnila Šebková. „Vodu ve studni používáme jen k závlahám. Je velmi studená. Paní učitelka prokázala opravdu velkou odvahu,“ doplnil starosta Jan Hrežo s tím, že voda sahá do výšky asi čtyř metrů. Studnu obec nechá co nejdříve zakrýt betonovým panelem.

„Poklop tvoří dva betonové kusy, mezi nimiž byla třetí část z kovu. Ještě minulý čtvrtek tam byla. Někdo ale kovový poklop ukradl,“ popsal událost starosta. Pracovníci obce aktuálně pátrají ve výkupnách kovů, kdo mohl poklop ze školky odnést.

Děti spadly do studny v areálu mateřské školy (zdroj: ČT24)