Paměť národa cestuje a hledá příběhy

Jihlava - Na jihlavském Masarykově náměstí vyrostlo mobilní studio Paměti národa. Zaznamenává vzpomínky pamětníků zlomových okamžiků minulého století - třeba druhé světové války, komunistického převratu, okupace země vojsky Varšavské smlouvy nebo Sametové revoluce. Příběhy hlavně z poválečného a komunistického období tady nahrávají a pak archivují, dohledat se dají na webu Paměti národa.

Paměť národa v Jihlavě: Pamětníci a jejich příběhy (zdroj: ČT24)

Malý stánek na náměstí provází velký zájem návštěvníků. Projekt Hledání pamětníků přilákal do studia v Jihlavě například i dvaadevadesátiletou Čechoameričanku Margit Meissnerovou, která tady zaznamenala poutavý příběh jednoho neobyčejného manželství. Její vzpomínka patřila hlavně manželovi, který jako malý židovský chlapec musel opustit Jihlavu. Ztratil rodiče a přes Dánsko a Švédsko se dostal až do Ameriky.

Do projektu hledání pamětníků se zapojili i studenti jihlavského gymnázia. Oceňují živé příběhy oproti strohým učebnicovým textům. Mají svou informační hodnotu a utkví v paměti. Přicházejí sem i lidé, které výpovědi jen zajímají.

Mobilní studio Paměti národa je v podstatě improvizované nahrávací studio, kam mohou přijít zaznamenat pamětníci vzpomínky na minulost. „Snažíme se je i předat veřejnosti nejrůznější formou. Děláme publikace, výstavy, vydali jsme dokumentární komiks,“ shrnuje organizátor projektu Paměť národa Michal Šmíd. Během své pouti po českých městech se už setkal s řadou zajímavých příběhů. Mobilní studio Paměti národa v příštích týdnech zavítá ještě třeba do Prahy, Liberce nebo Ústí nad Labem.

PAMĚŤ NÁRODA NA CESTÁCH 2014:

  • 12.–14.6. Jihlava, Masarykovo náměstí
  • 18.–20.6. Praha, náměstí Republiky
  • 23.–25.6. Liberec, Soukenné náměstí
  • 26.–28.6. Ústí nad Labem, Mírové náměstí

(zdroj: www.pametnaroda.cz)