V Hradci Králové se koná konference České vakcinologické společnosti

Hradec Králové – V rámci Hradeckých vakcinologických dnů konference České vakcinologické společnosti se odborníci, společně s hlavním hygienikem České republiky Michaelem Vítem, vyjádří k aktuálním otázkám v oblasti očkování. Jedním z témat bude například zavedení dalšího povinného očkování, které je v současné době předmětem diskuse ve většině evropských států. V ČR nedávno navrhla vakcinologická společnost plošné očkování proti pneumokokům.

Vít: Lékaři by měli s rodiči diskutovat

Povinnost očkování se zavádí na základě velmi podrobné analýzy, která sleduje výskyt infekčních nemocí a také výsledky očkování v okolních státech.

Jednou z příčin, proč byla založena Česká vakcinologická společnost, byla snaha vysvětlit veřejnosti, že vakcinologie je věda a komunikace napříč lékařskými obory je v jejím rámci nutná. „Dříve pediatři příliš nediskutovali s rodiči, proč se očkuje a jaký je přínos očkování, a to byla chyba,“ připouští Vít.

Odmítání očkování je v demokracii zcela legitimní, ale ne bez argumentů

Diskusi o povinném očkování považuje hlavní hygienik v demokratické zemi za zcela legitimní, vadí mu ale nedostatečná odbornost argumentů. „Prosil bych všechny odmítače, aby mi položili na stůl studie vědeckých kapacit z validních lékařských časopisů, pak s nimi budu diskutovat,“ říká Vít.

Odpůrci povinného očkování tvrdí, že některá prodělaná onemocnění přispívají k větší odolnosti dětí vůči jiným nemocem, dokonce i proti rakovině, a že přílišné očkování lidský organismus zatěžuje.

Povinné očkování zachrání ročně pět set dětí

Michael Vít je ale jiného názoru. „Povinné očkování každý rok v naší zemi zachrání pět set dětských životů, pokud nebudeme mít vysokou hladinu proočkovanosti, některé nemoci se budou stále objevovat,“ tvrdí.

Důležitost očkování dokládá příklady z nedávné doby, kdy se vyskytly na našem území nemoci, o kterých se myslelo, že už neexistují: Před dvěma lety vypukla na jižní Moravě velká epidemie příušnic u mužské populace a minulý rok zemřelo v Čechách dítě na černý kašel.

Roste ovšem zájem i o nepovinné očkování. Nejvíce se lidé nechávají očkovat proti meningokokům, klíšťové encefalitidě nebo chřipce, nově také proti karcinomu děložního čípku.