Povolení zbourat dům na Václavském náměstí magistrát zrušil

Praha – Dům na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice se prozatím bourat nebude. Povolení k demolici, které vydal stavební úřad pro Prahu 1 loni v září, zrušil magistrát. Žádost majitele budovy se tak vrací stavebnímu úřadu, který ji musí znovu posoudit. Podle ředitele úřadu potrvá práce jeho podřízených čtvrt až půl roku. Vlastník domu již dříve uvedl, že s demolicí nezačne, dokud nebude mít stavební povolení na novou budovu.

Proti demolici domu na Václavském náměstí 47 v minulosti protestovala část odborníků i veřejnosti. Magistrát nyní bourání zamezil, když zrušil rozhodnutí stavebního úřadu první městské části. Podle ředitelky magistrátního odboru stavebního a územního plánu Jitky Cvetlerové jsou v povolení k demolici právní i věcné nedostatky, věc proto vrátila stavebnímu úřadu Prahy 1 k dalšímu projednání. Vedoucí stavebního úřadu Oldřich Dajbych uvedl, že nové rozhodnutí bude hotové během tří až šesti měsíců.

Magistrát se bude ještě zabývat odvoláními trojice odpůrců bourání domu proti územnímu rozhodnutí pro stavbu, jež má starou budovu nahradit. Územní rozhodnutí vydal stavební úřad současně s povolením k demolici. „Poslali jsme ho na přezkum na ministerstvo kultury,“ řekla Cvetlerová. Úřad tak nyní čeká na jeho stanovisko. Vlastník domu společnost Flow East zatím podala žalobu o náhradu škod a ušlého zisku na majitele sousedního domu, který je jedním z autorů odvolání. Firma se chce soudit o osm milionů korun.

Spory o demolici domu č. 47 pokračují (zdroj: ČT24)

Společnost Flow East chce na místě domu číslo 47 a na pozemku po zbourané Akciové tiskárně postavit za dvě miliardy korun novou devítipodlažní budovu s půdorysem ve tvaru L. Odpůrci demolice domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí uspořádali několik demonstrací proti jeho bourání a také požádali o památkovou ochranu, která by demolici zamezila. Loni v červenci ale tehdejší ministryně kultury v demisi Alena Hanáková rozhodla, že dům památkově chráněn nebude.