Papež František věnoval rodinám postiženým povodní téměř milion

Litoměřice – Devět rodin z Litoměřicka, které loni zasáhla ničivá povodeň, dostalo finanční dar od samotného papeže Františka. Přibližně milion korun z papežovy washingtonské nadace jim dnes předal nejvyšší představitel Vatikánu v Čechách Giuseppe Leanza a litoměřický biskup Jan Baxant, který o pomoc papeže sám požádal.

Baxant se na papeže obrátil s prosbou o pomoc dopisem, ve kterém mu popsal, jak bylo Litoměřicko loni na přelomu května a června zasaženo velkou vodou. Papež uvolnil z prostředků nastřádaných jeho americkou nadací speciálně pro litoměřickou diecézi 50 000 dolarů (přibližně jeden milion korun). „Je to skutečně unikátní, já jsem tomu ani sám nechtěl věřit,“ uvedl Baxant.

Devíti obyvatelům z obcí Křešice, Mlékojedy a Počaply vzala povodeň téměř vše. Každý z nich obdržel 108 500 korun v hotovosti. „Ještě pořád tomu nemůžu uvěřit. V životě jsem takový dar nedostala,“ řekla Marie Kloubská z Křešic. Někteří obdarovaní počítají s tím, že pomohou i jiným lidem. „Vím o dvou rodinách, které pomoc také potřebují. Určitě se s nimi podělím. Nechci jen přijímat, ale také sám obdarovávat,“ dodal Miroslav Malý rovněž z Křešic.

Litoměřická diecéze o papežský dar požádala už podruhé. Poprvé se tak stalo po srpnových povodních v roce 2010. Tehdejší papež Benedikt XVI. ze svých osobních prostředků věnoval přibližně 750 000 korun.

Papež obdaroval lidi na Litoměřicku postižené povodní (zdroj: ČT24)