Hradec chce zimní stadion opravit sám, ušetří tak miliony

Hradec Králové - Královéhradecká radnice se pustila do rekonstrukce zimního stadionu. Ještě předtím se ve zlém rozešla s nájemcem - firmou ABD Invest, která měla podle rozhodnutí bývalého vedení města ledovou plochu i ostatní zařízení opravit a stadion provozovat dalších 8 let. A právě její původní rozpočet prací vycházel mnohem dráž. Proto chce město nyní stadion opravit samo za mnohem menší peníze.

Královéhradecká radnice se pustila do rekonstrukce zimního stadionu (zdroj: ČT24)

Organizace stavebních prací na vlastní pěst vyšla královéhradeckou radnici mnohem levněji. „Bývalý nájemce odhadoval rekonstrukci ledové plochy na zhruba 42 milionů korun. My už dneska víme, že budou ty náklady do 17 milionů korun,“ upozornil Ondřej Votroubek z Magistrátu Hradce Králové. Radnice by měla ušetřit i při výměně osvětlení a výstavbě šatny pro rozhodčí.

Projekt spolupráce města a společnosti ABD Invest z roku 2006 počítal s tím, že firma promění stadion v moderní arénu bez toho, aby radnice musela naráz investovat stamiliony. Magistrát ale později smlouvu s ABD prohlásil za neplatnou a soud mu dal za pravdu. „Firma ABD nyní žaluje město o částku převyšující 221 milionů korun,“ podotkla mluvčí Magistrátu Hradec Králové.

Kvůli projektu čelí obžalobě bývalý náměstek primátora Josef Malíř za dodatky k původní smlouvě. „Rozhodla o nich většina zastupitelstva a proběhlo to potom finanční kontrolou. Primátor smlouvu podepsal, nechápu, jak můžu být viněn pouze já. Naprosto odmítám konstrukci celého obvinění,“ uvedl již dříve Malíř. Podstatná část prací má skončit do poloviny srpna.