Do výkupu pozemků pod nedostavěnou hradeckou dálnicí zasáhne město

Hradec Králové - Tajenou operaci zahájil kvůli dostavbě dálnice magistrát v Hradci Králové. Město se po domluvě s Ředitelstvím silnic a dálnic pokouší vykoupit pozemek sester Ludmily Havránkové a Jaroslavy Štrosové, který blokuje dostavbu dálnice D11. Státu se to nepovedlo, Hradec teď ale plánuje nabídnout víc. „Zkusíme odkoupit pozemek od paní Štrosové a pak se uvidí,“ potvrdil primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Cena, kterou stát nabízí za metr čtvereční, se loni snížila ze stovek korun na 30 i méně. Hradec Králové říká, že za pozemky nabídne víc. Už jednou takto silničářům pomohl, když vykoupil pozemek pro rozšíření silnice u Opatovic. „Vlastníci požadovali 800 korun za metr čtvereční, maximální částka, na kterou stát mohl přistoupit, bylo 238, tehdy zastupitelé města rozhodli, že rozdíl vyrovnají,“ uvedl Ondřej Votroubek z hradeckého magistrátu. Hradec plánuje, že až pozemek pro D11 vykoupí, se státem ho vymění, třeba za parcelu pod terminálem, za kterou ročně platí nájem přes 2 milióny korun. 

Dostavbu dálnice D11 blokuje parcela o velikosti 2 700 metrů čtverečních. Ani jedna z majitelek pozemku o prodeji mluvit nechce. Vše přitom už mohlo být vyřešené, Jaroslava Štrosová totiž před třemi lety podíl na pozemku státu darovala. Advokát měl ale chybné zmocnění a resort financí dar nepřijal.

Do výkupu pozemků pod nedostavěnou hradeckou dálnicí zasáhne město (zdroj: ČT24)

I když úřady na trase D11 řeší přes 50 návrhů na vyvlastnění pozemků lidí, kteří odmítli prodat, parcelu sester obcházejí a návrh na jejich vyvlastnění nepodaly. „Není možné, abychom si byli někteří rovni a někteří rovnější. Jednoznačně v tom vidím rozdílný přístup k občanům,“ nesouhlasí s tímto rozhodnutím starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.

Dálnice D11 se staví od roku 1978. Původně měla vést z Prahy přes Poděbrady do Hradce Králové a poté k polským hranicím. V současnosti je z toho v provozu zhruba 85 kilometrů k Hradci, 70kilometrový úsek do Polska stále čeká na dostavbu. Podle odhadů by měl stát zhruba 34 miliard korun.