Povodně způsobily stamilionové škody. Jak postupovat?

Praha – Silné bouřky, které v minulých dnech postihly prakticky celé Česko, způsobily tisíce škod v hodnotě stovek milionů korun. Poslední odhady pojišťoven přitom mluví o 350 milionech. Počet a objem škod v dalších dnech prý navíc ještě výrazně poroste. Podle meteorologů by dnes ani o víkendu již výrazněji pršet nemělo, a tak by hladiny znovu zřejmě stoupat neměly. Nejvíc postižené je Jesenicko, konkrétně obec Ondřejovice.

„Naši specialisté odhadují, že bouřky způsobily kolem tří tisíc škod, a to v objemu do 100 milionů korun… Klienti nám nahlašují především zatopené sklepy… Nejvíce se škody projevily ve východních Čechách, pak středních Čechách a v Praze. Zatím se ale jedná jen o odhady,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Pojišťovny odhadují, že jim postižení nahlásí minimálně 7500 pojistných událostí.

Kooperativa pak k dnešnímu dni registruje 950 škod za celkem 55 milionů korun. Největší škody způsobily lokální povodně, asi 300 škod za 27 milionů, a krupobití, kde se eviduje 300 škod za deset milionů. Ostatní škody způsobily přívalové deště, vichřice či údery blesku. 

„Zatím evidujeme přes 400 nahlášených škod, ale jejich počet stále roste. Hrubým odhadem jde o události, za které budeme platit několik desítek milionů korun. Týkají se hlavně sklepů a přízemních prostor domů, ale i automobilů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek. Podle Bálka ale nejsou letošní povodně nijak tragické. „Loni jsme po kalamitách zaplatili skoro miliardu, takže z tohoto pohledu jde zatím o malé částky,“ uvedl. Klienti Generali dosud nahlásili na 360 škod za celkem 22 milionů korun. Pojišťovny ani nemusely posilovat řady likvidátorů.

Nejhůře je na tom Jesenicko

Jenom na Jesenicku způsobily záplavy podle prvního odhadu škody zhruba za 90 milionů korun. Více než třetina škod připadá na poničené silnice, prohlásil olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Bleskové záplavy zasáhly Jesenicko v noci na čtvrtek a postihly sedm obcí. Na některých místech jsou strženy mostky a poničeny komunikace, škody jsou i v lesích a voda způsobila místy sesuvy půdy. Nejvíce škod přívaly vody napáchaly v Ondřejovicích, kde poškodily silnici v délce 1,5 kilometru.

Také brdské obce zasažené bleskovou povodní začínají sčítat škody. Nejhůř je na tom Kamenný Újezd. Podle prvních odhadů voda poničila obci majetek za více než milion a půl. Někde ještě čekají až voda opadne. 

Jak správně postupovat při nahlašování škod?

Lidé by měli škodu řádně zdokumentovat, například ji vyfotit nebo natočit, a to dříve, než začnou likvidovat následky, radí Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven. Z fotografií by mělo být zřejmé, kam až voda stoupla a v jakém rozsahu byly předměty poškozeny. „Pro hlášení škody mohou lidé využít telefonní linky nebo internet. Budou potřebovat číslo pojistné smlouvy, případně rodné číslo, seznam poškozených věcí a u nich přibližné datum pořízení. Měli by uvést i svůj odhad škody,“ uvedla Kotyrová.

Na nahlášení pojistné události mají klienti půl roku, Kotyrová ale doporučuje, aby klienti hlášení neodkládali a zavolali co nejdříve. „Čím později událost nahlásíte, tím hůře se prokazují škody,“ varovala. 

Likvidátoři škod musí přijít do tří měsíců od nahlášení události, na výplatu má pak pojišťovna 15 dní od uzavření pojistné události. „Povodňové škody ale bývají likvidovány v mnohem kratších časech, než udávají tyto lhůty, likvidátoři se většinou dostavují na místo do dvou dnů,“ řekla Kotyrová, která dodala, že pojišťovny proplácí veškeré prokázané škody. Pokud s cenou není klient spokojen, může se obrátit na dohledový orgán, kterým je Česká národní banka, nebo na soud.

Pomoc obcím nabízejí i úřady práce. V rámci veřejně prospěšných prací už dnes vybíraly vhodné zájemce. Nasadí je na úklid zřejmě od pondělí, až voda úplně opadne.

Hladiny řek v Česku klesly. První povodňový stupeň už hlásí v Plzeňském regionu jenom Klabava v Nové Huti a Berounka ve středočeském Zbečnu. Na jedničce se taky drží Mrlina ve středočeském Vestci. Podle meteorologů by dnes ani o víkendu nemělo výrazněji pršet, a tak by hladiny znovu zřejmě stoupat neměly.

Železnice v současné době nejezdí na třech tratích, upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Dvě se přitom nacházejí na Jesenicku. První je v úseku Mikulovice–Písečná, kde se odhaduje škoda na 200 tisíc a provoz na ní by měl být obnoven v sobotu kolem 16:00. Druhá neprůjezdná trať je v úseku Zlaté Hory – Mikulovice, kde je odhad škody milion korun. Poslední je pak v úseku Mladá Boleslav –Debř.