Soud řeší zahlazování pokut ve Frýdku-Místku. Obžalován je i primátor

Frýdek-Místek – Na to, že se ve Frýdku-Místku měří za dopravní přestupky jinak lidem, kteří se znají s primátorem nebo jinými představiteli města, přišli policisté, když v souvislosti s podezřením na zmanipulovaná výběrová řízení odposlouchávali telefony ředitele strážníků Milana Sněhoty. Ze zneužití pravomoci veřejné osoby nebo návodu k tomuto činu se před okresním soudem ve Frýdku-Místku zodpovídá devět lidí, kromě Sněhoty také primátor Michal Pobucký, vedoucí odboru dopravy Miroslav Hronovský a další.

Sněhota podle obžaloby plnil přání některých vedoucích magistrátu i primátora, aby zahladil dopravní přestupky jejich známých. „Pan ředitel se postaral, že v osmi případech nedošlo k řádnému projednání přestupku. V počítačové databázi sice bylo uvedeno, že přestupky byly vyřešeny domluvou, ve skutečnosti tito řidiči nemuseli, na rozdíl od ostatních, ani přijít na služebnu,“ vysvětloval Ladislav Hradil.

Odposlechy prokazují, že o takovém nestandardním vyřešením dopravního přestupku Sněhota telefonicky informoval i tehdejšího náměstka primátora Pobuckého, jenž měl městskou policii pod sebou. „Obžalovaný minimálně věděl, že přestupek byl takto zahlazen. Nic s tím neudělal, protože na tom měl osobní zájem,“ uvedl žalobce.

Podle Pobuckého je obvinění absurdní. „Jediným cílem je pošpinit mé jméno a donutit mne k rezignaci. To ale odmítám,“ řekl primátor. Obhájit svou nevinu před soud sám nepřišel. Svěřil to jednomu z nejznámějších advokátů regionu Jiřímu Matijaševičovi, který zastupoval například někdejšího generálního ředitele kopřivnické Tatry Ronalda Adamse nebo bývalé majitele dolů Viktora Koláčka a Petra Otavu. „Obžaloba by měla přinést důkazy nebo indicie. Do dnešního dne se tak nestalo,“ uvedl k věci svého klienta Matijaševič.

Vypovídat na veřejné hlavní líčení nepřišel ani šéf strážníků Sněhota, který je obžalován i v závažnějším případu zmanipulovaných veřejných zakázek. Tuto věc soud tento týden odročil.