Soud: Radní nechybovali, když odsouhlasili nevýhodné smlouvy

Brno - Osm bývalých radních Brna-severu dnes od soudu odešlo s čistým štítem. Státní zástupce je původně vinil, že posvětili nevýhodné smlouvy s firmou Bytasen, která městské části spravovala bytový fond. Nadstandardní smluvní vztahy firmě umožňovaly, aby si odčerpala peníze přímo z městské pokladny. Z účtu tak zmizely desítky milionů korun. Podle soudu se trestný čin vůbec nestal, muže proto zprostil obžaloby. Proces, kdy je celá rada souzena za to, jak hlasovala, je v tuzemsku ojedinělý.

Přestože se v poslední době stále častěji objevují případy, kdy se jednotliví lidé z vedení města musí zpovídat ze svého rozhodování, obžaloba proti celé městské radě je svým způsobem unikátní. Žalobce viní představitele Brna-severu, že v letech 1998 až 2002 umožnili firmě Bytasen svévolně odčerpávat městské peníze díky výhodné smlouvě.

Přestože žalobu nejprve podalo vedení městské části, podle policejního vyšetřování byla chyba na straně radnice. Státní zástupce ale nevyloučil, že v budoucnu padnou obvinění i vůči představitelům společnosti Bytasen. Soud nakonec radní zprostil obžaloby s tím, že se žádný trestný čin nestal. Žalobce přitom požadoval až desetileté tresty. „My jsme tvrdili, že to trestný čin byl, soud je opačného názoru. Počkáme na písemné odůvodnění rozsudku a případně zvážíme, jestli budeme podávat opravný prostředek nebo ne,“ řekl žalobce Jakub Jiruška.

O odpovědnosti politiků hovoří právnička Aneta Judová (zdroj: ČT24)

Očištění radní dnes od soudu odcházeli s viditelnou úlevou. „Už jsem přestal věřit ve spravedlnost, připadlo mi to strašně absurdní. My jsme hlasovali o snižování ceny, pokud bychom smlouvy odmítli, hlasovali bychom pro ztrátu,“ vysvětlil bývalý radní Brna-sever Karel Horák (ČSSD).

Podle obhájce Radka Ondruše byli případně na vině především pracovníci městského úřadu, nikoliv politici. „Od počátku jsme si nepřipouštěli ani teoretickou možnost odsouzení. Pak by mohl být stíhaný každý radní, každý zastupitel za to, co policie označí jako nevýhodný obchod nebo nevýhodnou smlouvu. Nelze vinit zvolené funkcionáře za to, co jim úřad nebyl schopen připravit,“ myslí si obhájce.

Kdo je kdo v kauze Bytasen?

Josef Dokoupil (ODS) - bývalý radní

Karel Horák (ČSSD) - taktéž bývalý radní

Pavel Jirák (US) – exradní Brna-severu

František Juren (ČSSD) – bývalý místostarosta

Jan Musil (ČSSD) – dříve radní

Ivan Svoboda (ODS) – bývalý radní, později místostarosta městské části

Dominik Šulc (ČSSD) – exmístostarosta

Milan Venclík (ODS) – bývalý místostarosta

Ve spisu už nefigurují:

Marta Hartlová (ODS) – bývalá starostka, která zemřela v roce 2004

Josef Prokeš (ODS) – exradní, který v mezidobí taktéž zemřel

Pavel Lukl (ODS) – bývalý radní, jenž byl ze zdravotních důvodů ze spisu vyřazen

Podle auditu, který si Brno-sever nechalo vypracovat, byl problém v tom, že spolupráci radnice a Bytasenu neupravovala jedna jasně definovaná smlouva, ale bez výběrového řízení vzniklo několik dodatků a nových smluv. Firma si následně začala fakturovat peníze za úklid domů a chodníků, právní služby nebo mzdy domovníků. Za tento servis získala podle odhadů až o sto milionů více oproti reálným nákladům.

Městský soud v Brně začal případ projednávat letos v únoru. Mezi obžalovanými je také bývalý místostarosta městské části Ivan Svoboda (ODS). Jako jediný zůstal ve své funkci až do loňského listopadu, kdy ho zastupitelé sami odvolali. Kvůli kauze Bytasen ke konci loňského roku rezignovala na post starostky také Sabina Tomíšková (ODS), jež zároveň působí ve vedení společnosti New BTS, která se před lety od Bytasenu oddělila. Argumentovala přitom zachováním dobrého jména městské části.