Labe hlásí nejsušší jaro v historii

Praha – Před rokem ohrožovala obyvatele Ústí nad Labem povodeň, letos vodohospodáři hovoří o nejsušším jaru v historii měření, tedy od roku 1937. I teď po vydatných deštích ukazuje vodočet na Střekově asi 230 centimetrů, a je tak hluboko pod celoročním průměrem. Sucho dělá vrásky zejména majitelům lodí.

Labe v Ústí hlásí největší sucho v historii měření (zdroj: ČT24)

Vody je málo, hlásí vodohospodáři. Hladina Labe v Ústí letos na jaře abnormálně klesla už dvakrát - poprvé v březnu, podruhé v půlce května. Pokaždé ji zvedly vydatné deště, ale jen na pár dnů. „Srážky, které jsou v posledním měsíci, nejsou natolik intenzivní, aby pomáhaly vymazat předchozí deficit,“ vysvětlil meteorolog Českého hydrometeorologického úřadu Martin Novák.

Největší pohromou je sucho pro lodní dopravce. Připravuje je o zisky. „Zažíváme nejhorší plavební podmínky v tomto období za 20 let existence společnosti. Řada lodí nejezdí vůbec a když ano, jezdíme na 20 procent jejich tonáže,“ uvedl spolumajitel Evropské vodní dopravy Lukáš Hradský.

Na zlepšení se přitom jen tak neblýská. I když má v dalších dnech pršet, očekávají vodohospodáři spíše další pokles hladiny.