Žížaly vydělaly studentům na školní relaxační klub

Zastávka - Mít na gymplu vlastní čajovnu, to by se asi líbilo kdejakému studentovi. Ale kde vzít na vybavení? Peníze na volnočasovou zábavu si studenti Gymnázia T. G. M. v Zastávce na Brněnsku sehnali díky ekologické aktivitě - biologicky rozložitelný odpad totiž svěřili kalifornským žížalám. Díky penězům z jejich prodeje se jim po roce podařilo vybavit školní studentský klub.

Ekologický nápad vznikl v hodinách biologie. „Jiné školy běžně pořádají jarmarky, kde třeba prodávají svou keramiku. No a my stejným způsobem prodáváme žížaly,“ vysvětlil Radek Malý, který gymnazisty vyučuje biologii. „Z výtěžku vznikl studentský klub, který pomáhá relaxaci. Je to studentský prostor, který si oni sami mohou spravovat a rozhodovat o něm,“ doplnil Malý.

I přes prvotní obavy, že vermikomposty budou na chodbách školy zapáchat, se projekt S žížalou na čaj nakonec ujal. Studenti už jej šíří i do okolních škol. „Největší sranda je, když je musíme počítat. Všechny je vysypeme na stůl a probíráme je. Naštěstí utíkají pomalu, takže je chytíme,“ popsal se smíchem student Vojtěch Řezáč.

Do vermikompostu studenti vyhazují nejen ohryzky nebo slupky od ovoce (ale ne tropického, které je ošetřené chemickými látkami), ale také čajové pytlíky, kávovou sedlinu či papírové kapesníky. S tímhle vším si žížaly dokáží poradit levou zadní – kdyby ji měly.

„Za měsíc zpracují kilo až kilo a půl odpadu,“ odhadl vyučující. „Líbí se mi, že něco vyhodím, ale zároveň z toho ještě něco vznikne. Chceme začít pěstovat i čaje,“ naznačil možný posun do budoucna Jan Kadaňka. Zastávecké gymnázium, které letos oslavilo 60 let od svého založení, je jediným gymnáziem v ČR, které bylo zřízeno v obci, a nikoliv ve městě.

Školní kompostaci popisuje biolog Radek Malý (zdroj: ČT24)