Po Liberci a lyžařském svazu chtějí firmy miliony za dávné lyžařské MS

Praha/Liberec – Český lyžařský svaz ani město Liberec nepřijímají odpovědnost za dluhy z mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci proběhlo před pěti lety. Město a svaz žaluje o 37 milionů korun plus úroky sdružení firem, kterým pořadatelé šampionátu neuhradili dodané zboží či služby.

Soudkyně Irena Voštová zahájila projednávání žaloby sdružení Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 výzvou ke smíru. Neuspěla, zatímco sdružení by se mimosoudnímu vyrovnání nebránilo, lyžařský svaz a zástupci Liberce dohodu odmítli. „Zcela odmítáme odpovědnost za žalované závazky. Žádný kompromis tak není možný,“ uvedl právní zástupce Českého lyžařského svazu Marek Hejduk, právník lyžařského svazu.

Sdružení věřitelů je však přesvědčeno, že dluhy po organizačním výboru lyžařského šampionátu má zaplatit město s lyžařským svazem, členové sdružení si potom nárokují 37 milionů z celkových 92 milionů, které po mistrovství zůstaly. „S OC Fis Nordic probíhá insolvenční řízení, v němž byly přiznány v podstatě tytéž pohledávky a dlužník je nezpochybnil. Mám tedy za to, že tyto pohledávky jsou vzhledem k primárnímu dlužníku OC Fis Nordic přiznané pravomocně,“ podotkl právník sdružení Miroslav Šianský.

Po Liberci a lyžařském svazu chtějí firmy miliony za lyžařské MS 2009 (zdroj: ČT24)

Liberecké mistrovství světa v lyžování bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Organizační výbor OC Fis Nordic v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy a organizátor skončil v konkurzu.

V pátrání po tom, zda mají dluhy za pořadatele zaplatit město a svaz lyžařů, považuje soudkyně za klíčový důkaz hostitelskou smlouvu. Její originál je v angličtině a zatím existuje pouze její neoficiální překlad do češtiny, který si sehnal žalobce. Zástupci svazu a Liberce proto nyní dostali šedesátidenní lhůtu k vyjádření, zda budou vyžadovat úřední překlad. Soudkyně další jednání odročila na 3. října.

Věřitelů zůstalo po šampionátu víc, někteří se ale svých nároků vzdali. Například liberecký dopravní podnik. Největší pohledávku 21 milionů ani nevymáhal. Naopak meteorologům soud už v roce 2010 dlužného půl milionu za předpovědi počasí přiznal.