Zeman potvrdil veto pro zákon o Šumavě, ale pustil se i do jeho kritiků

Sušice (Klatovsko) – Prezident Miloš Zeman bude vetovat senátní návrh zákona o Národním parku Šumava. Potvrdil tak dřívější slova svého mluvčího. Podobně jako ekologům či občanským sdružením, kteří návrh kritizují, se prezidentovi nelíbí navrhovaná podoba zón ochrany přírody – avšak z druhé strany. Zatímco pro ekology je příliš malá, pro Zemana neúměrně velká. Aktivisty Miloš Zeman také kritizoval, označil je za „zelené fanatiky“.

Miloš Zeman bude vetovat senátní návrh zákona o NP Šumava (zdroj: ČT24)

Prezident Zeman zamířil během své návštěvy Plzeňského kraje na Šumavu. Při zastávce v Sušici kritizoval senátní návrh zákona o NP Šumava a slíbil, že ho vetuje. V odporu proti návrhu se Miloš Zeman shodl s nevládními organizacemi. Kritika na adresu vládní novely však není shodou, spíše přichází ze dvou různých stran. „Důvodem veta je neúměrné rozšíření bezzásahových zón,“ uvedl prezident. Sám se přitom vyjádřil, že by bylo nejlepší národní park na Šumavě zrušit.

Aktivisté považují návrh za škodlivý pro přírodu a ústupek developerům, kteří podle mínění sdružení chtějí Šumavu zastavět. Rozlohu bezzásahové zóny naopak považují za příliš malou. „Prezident Zeman ten návrh zákona nechce vetovat kvůli ochraně přírody, ale proto, že je to tak očividný tunel státního majetku, že s tím nechce být spojován,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Co vadí odpůrcům senátorského návrhu?

  • umožnil by lovit zvěř všude mimo obce
  • usnadnil by výstavbu kontroverzních projektů (například lanovky na Hraničník, kde žije tetřev hlušec, přestože ji odmítl expertní posudek MŽP)
  • nerespektuje mezinárodní závazky České republiky a mezinárodní legislativu ochrany přírody NATURA 2000
  • odporuje již platnému zákonu o ochraně přírody a krajiny
  • většina lesů v národním parku se má řídit lesním zákonem, takže by se v nich hospodařilo jako v komerčních lesích

Pro Miloše Zemana, stejně jako pro jeho předchůdce ve funkci Václava Kaluse, je situace na Šumavě dlouhodobým tématem. Zajímal se o ni i v době, kdy byl mimo aktivní politiku. Ponechání kůrovcem napadených stromů vlastnímu vývoji tehdy označil za zločin. Do skupin, které se snažily kácení nakažených dřevin zabránit, se pustil i při návštěvě Sušice.

Prezident Miloš Zeman:

„Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly.“