Vepřín v Letech oblehli aktivisté, zasahovala policie

Lety - Aktivisté dnes zahájili blokádu vepřína v Letech u Písku, který stojí na místě někdejšího pracovního tábora pro Romy. Blokáda se neobešla bez zásahu policie, aktivisté totiž bránili vjezdu aut s krmivem. Auta nakonec projela. Blokáda má trvat nejméně do pátku. Pozůstalí po obětech romského holocaustu dlouhodobě volají po odstranění vepřína, umístění se nelíbí ani OSN. Vláda na odkoupení a likvidaci nemá peníze. Problém se táhne už léta - majitel vepřína ale tvrdí, že ho nikdy nikdo s návrhem řešení neoslovil.

Aktivisté blokují vepřín v Letech u Písku (zdroj: ČT24)

Skupina osmi lidí ze severních Čech a z Německa v poledne před vjezdem do vepřína společnosti AGPI rozvinula transparenty s nápisy: Romská hrdost či Opre Roma! Na vrata připevnili ceduli s přeškrtnutým nápisem Holokaust. Aktivisté očekávají, že jich bude postupně přibývat. Prasečí velkofarma na místě genocidy je podle nich ostudou všech lidí v zemi.

„Naše požadavky jsou - okamžité ukončení prasečí farmy, odvezení prasat, demolice objektů a vyčištění místa od prasečích exkrementů. A potom chceme, aby tady byl vybudován důstojný památník obětem holocaustu - na něj už nechceme asi žádné peníze, to bychom zařídili sami, když nám to místo připraví,“ prohlásil Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe. Místa lidí pracujících na farmě by ale podle něj měla být zachována. Také poukázal na to, že na dnešek připadá výročí, kdy z tábora v Letech odjel největší transport vězňů do plynových komor. V pátek je pak připomínán den romského odboje. „K tomuto datu bychom chtěli přitáhnout pozornost,“ uvedl.

Majitelé vepřína k blokádě aut: zvířata musí být krmena, jinak jde o týrání

Problémy začaly odpoledne, kdy protestující do areálu nepustili dvě nákladní auta s krmivem. Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech řekl, že vepřín je denně zásobován, firma proto situaci řešila s právníky a policií. Čech poukázal na to, že zvířata se musí pravidelně napájet a krmit, jinak jde o týrání. „Když zastavíte výrobu v automobilce v Mladé Boleslavi, tak se nevyrobí auta, dodají se o týden později, ale zvířata jsou živá,“ podotkl.

Mluvčí písecké policie Kamila Ingrišová uvedla, že policisté na místě obnovili provoz a auta se dostala do areálu. Zásah podle ní nebyl nijak dramatický, nikdo nebyl zadržen. Aktivisté uvedli, že uposlechli výzvy policie a vozovku uvolnili, zůstávají ale na místě. Policie situaci monitoruje a je připravena znovu zasáhnout, protože bránění vjezdu je přestupkem.

Blokáda vepřína v Letech u Písku
Zdroj: Tomáš Binter/ČTK

Při budování vepřína se nevědělo, kde tábor stál

Podle Čecha stojí na místě celkem 13 hal, v nichž společnost chová 13 000 prasat. Vepřín se budoval na neúrodných pozemcích obce po roce 1970. Podle Čechových informací tehdy nikdo nevěděl, kde přesně pracovní tábor pro Romy stál.

Až později se podle slov pamětníků snažili pomocí letecké techniky zmapovat situaci. Z šetření údajně vyplynulo, že vepřín nestojí v místě tábora. „Jedním okrajem se ale dotýká místa, kde stála jedna z budov lágru,“ řekl Čech. Situace s protesty je podle něj řadu let neměnná. Společnost nikdo nikdy neoslovil. Nikdy si nedělala odhady, kolik by stálo zbourání areálu a výstavba nového. AGPI prý dělá maximum pro to, aby se snížily koncentrace čpavku v ovzduší.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před několika dny při pietním aktu v Letech uvedl, že desítky milionů korun, které by byly zapotřebí na likvidaci a postavení nového vepřína, by měly být využity třeba na vzdělávání romských děti a na zlepšování sociálních podmínek v sociálně vyloučených lokalitách. „Nám ta slova přijdou absurdní v zemi, kde se topí miliardy korun v korupčních projektech typu Opencard,“ podotkl Brož. Poukázal i na to, že romské děti mají právo na vzdělání stejně jako ostatní.

Cikánský tábor Lety na Písecku byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.