Slezan bourá historickou přádelnu památkářům navzdory

Frýdek-Místek – Z historicky významné Landsbergerovy přádelny ve Frýdku-Místku už skoro nic nezůstalo. Budovu z konce minulého století srovnávají se zemí bagry, a to i přesto, že ministerstvo kultury zahájilo na začátku dubna řízení na zařazení objektu mezi kulturní památky. Insolvenční správce zkrachovalé textilky Slezan to však odmítl uznat. Nezastavil městem povolené bourání, i když měl povinnost až do skončení řízení chránit budovu před poškozením nebo zničením.

„Správce porušuje památkový zákon, jde o bezprecedentní záležitost. Dosud jsem neslyšel, že by si někdo dovolil takovým způsobem ignorovat usnesení ministerstva kultury,“ zlobil se místopředseda České komory architektů Josef Smutný, který se obrátil na policii i frýdecko-místecký magistrát a žádal zastavení bourání.

Konkurzní správce bourá přádelnu ve Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

„Demolice je v pokročilém stadiu. Statik považuje její zastavení v této fázi za šílenství ohrožující lidi,“ prohlásil insolvenční správce Slezanu Jiří Hanák. Také ministerstvu kultury sdělil, že nesouhlasí s prohlášením přádelny kulturní památkou, a žádá zastavení řízení. Pracovníci odboru památkové péče ve Frýdku-Místku ho přesto vyzvali k ukončení bouracích prací, kolegové ze stavebního odboru mu ale dali za pravdu. „Zdraví lidí má v zákoně přednost před památkovými hodnotami,“ řekl tajemník úřadu Petr Menšík.

O zařazení mezi památky požádal i primátor

Památkáři z ostravské pobočky Národního památkového ústavu usilovali o zapsání bývalé přádelny ve Frýdku-Místku mezi památky od roku 2002. V roce 2012 ministerstvo kultury rozhodlo, že továrna zvláštní ochranu nepotřebuje, protože přestavbami ztratila mimořádnou hodnotu. Když frýdecko-místecký úřad letos v únoru povolil správci demolici, lidé se začali proti tomu bouřit, několik stovek jich podepsalo protestní petici. Vedení magistrátu, které se dříve stavělo k ochraně přádelny odmítavě, změnilo názor. Nový návrh na zařazení budovy mezi kulturní památky podepsal vedle sdružení Vize FM i primátor Michal Pobucký z ČSSD. Na začátku dubna pak ministerstvo sdělilo správci, že podnět vyhodnotilo jako důvodný a zahájilo řízení o prohlášení budovy kulturní památkou. Správce tvrdí, že je to nezákonné, protože platí rozhodnutí ministerstva z roku 2012. Podle mluvčí ministerstva kultury Heleny Markusové ale novému řízení nic nebrání.

Slezan

Továrna z pálených a omítaných cihel postavená v roce 1882 symbolizovala textilní průmysl, který měl od poloviny 19. století a po téměř celé 20. století pro Frýdek-Místek zásadní význam. Za první republiky tam začali úspěšně rozvíjet textilní průmysl bohatí židovští podnikatelé, po roce 1945 jim všechny továrny zabavil stát a vytvořil státní podnik Slezské bavlnářské závody, kterému se po desítky let také výborně dařilo. V šedesátých letech minulého století měl patnáct provozů. Po roce 1990 se závody přetransformovaly v akciovou společnost Slezan. Ta, podobně jako další textilky, nepřežila nástup krize a konkurenci z východu. Roku 2008 vyhlásila úpadek.

Doklad někdejšího průmyslového rozmachu Frýdku-Místku už asi nic nezachrání. Konkurznímu správci hrozí pokuta až dva miliony korun za ignorování zákazu demolice.