Protest na Šumavě: Senátoři hledali podporu pro svůj zákon

Český Krumlov - V Horní Plané se sešlo asi 300 lidí na protest proti odvolání ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Kromě zástupců přilehlých obcí a šumavských podnikatelů to byli i někteří senátoři hlavně z ODS. Ti vyzvali místní, aby podepsali takzvanou Chartu Šumavy – ta by měla prosadit jejich kontroverzní zákon o Národním parku Šumava ve sněmovně. Mítink svolal senátor a někdejší šéf Agrární komory Jan Veleba.

Senátoři chtějí, aby se národní park řídil pravidly, která bude určovat zákon. Navrhují mimo jiné rozšířit první zónu na 26,5 procenta území parku – ta by ale nebyla zcela bezzásahová. Senát normu podpořil přes kritiku vědců, ekologů i ministerstva. Ti namítají, že zákon by nechránil šumavskou přírodu, kvůli níž byl národní park vyhlášen, a jde proti zákonu o ochraně přírody a krajiny.

Chartu Šumavy dosud podepsalo přes 600 lidí. Jejími mluvčími se stal bývalý ředitel šumavského parku, expremiér Jan Stráský, starosta Modravy Antonín Schubert (ODS) a člen rady národního parku Ladislav Havel (ODS). Charta kritizuje ministerstvo pod vedením Richarda Brabce (ANO), který prý proti vůli šumavské samosprávy schválilo Plán péče, který na dlouhá desetiletí až staletí poškodí šumavskou přírodu.

Kvůli odvolání ředitele šumavského národního parku Jiřího Mánka (dříve ODS) pak účastníci dnešního mítinku vyzvali ministra životního prostředí, aby zvážil setrvání ve funkci. Podle vědců a ekologických aktivistů je ale Mánek zodpovědný mimo jiné za nezákonné kácení v nejcennějších částech národního parku.

Ministr Brabec by chtěl, aby se situace na Šumavě stabilizovala. V úterý jednal na Šumavě se starosty a věří, že se je podařilo o správnosti jeho rozhodnutí přesvědčit. Podle něj jde o ojedinělý protest a s mluvčími charty má naplánované setkání.