Tábor Červený Újezd se mění v ghetto, stěžují si obce. Zamýšlí odkoupení

Bílina – Sociální poměry v ubytovnách někdejšího uprchlického tábora Červený Újezd opět budí vášně. Okolní obce se obávají, že počet sociálně slabých lidí bude stále stoupat. Dvě z nich už dokonce uvažují bývalý tábor odkoupit. Jeho majitel tvrdí, že provoz ubytoven je krajní řešení kvůli zákazu umístit v místě domov důchodců.

Obce zvažují odkoupení Červeného Újezdu (zdroj: ČT24)

Podle mnoha lidí z okolí se vyplnily obavy, které provázely někdejší prodej státního areálu do soukromých rukou. Před třemi lety dokonce v tamní oblasti kolovala petice – a v ní předzvěst toho, že uprchlický tábor se může proměnit v další Janov nebo Chanov, tedy problémovou lokalitu plnou chudých lidí na sociálních dávkách.

Nyní, po uplynutí řady měsíců, zde opravdu žijí sociálně slabí lidé a někdejší tábor tak vzbuzuje stále silnější emoce. „Úřad práce začal poskytovat doplatky na bydlení, což je samozřejmě větší důvod se tam sestěhovat,“ tvrdí starostka Měrunic Jitka Nová.

V současnosti chce tábor koupit nedaleká obec Hrobčice. Zda k tomu bude moci přistoupit, má rozhodnout obecní referendum konané na konci května spolu s volbami do Evropského parlamentu. Potřebných 15 milionů korun ale chtějí sehnat také zastupitelé sousední Bíliny.

Do roku 2005 areál v Červeném Újezdu sloužil uprchlíkům. Tehdy zde žilo asi 800 lidí. Nyní zde žije pouhá desetina. Sám majitel podle svých slov měsíčně doplácí na provoz 100 tisíc korun z dalšího podnikání. Původně zde zamýšlel provozovat domov důchodců, což mu ale stát zamítl. Proto prý alespoň pronajímá bydlení sociálně slabým a postiženým.

V areálu jsou ale i celkem normální byty. V nich bydlí například mladý muž po mrtvici, který na oplátku pomáhá postiženým. „Kdyby to zrušili, já bych byl nešťastnej. Nevěděl bych, co dělat,“ tvrdí. Nevraživost mezi nově příchozími a místními ale roste. Starostové situaci srovnávají s nechvalně proslulým Šluknovským výběžkem, kde před třemi lety proběhla vlna vyhrocených demonstrací.