Kostely čelí nájezdům zlodějů, nezastaví je ani mříže či alarm

Klatovy - Policie v Plzeňském kraji řeší sérii vykradených kostelů a kapliček. Naposledy zloději udeřili v Klatovech, odkud si odnesli vzácné litinové sošky. Škodu přes dvě stě tisíc pak mají v kostele svatého Mikuláše v Kdyni na Domažlicku. Zloděje nezastavila ani železná mříž.

Od začátku roku řeší policie čtyři velké případy. Tři se staly na Klatovsku. Koncem dubna se zloději vloupali do klatovského kostela, kde sebrali několik vzácných litinových a dřevěných sošek. „Policisté případ dále šetří. Zatím není vypracován znalecký posudek o konkrétní výši škody,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Zloději během dvou let řádili také v kdyňském kostele, a to minimálně čtyřikrát. Nedávno si odnesli sošky svatých, prosklené relikviáře a kříž s Kristem, přestože kostel hlídají mříže i alarm. Zloději šli na jistotu, trvalo zřejmě jen několik vteřin, než se dostali přes železné mříže. Policii se zatím ani jednoho z pachatelů nepodařilo dopadnout. Kriminalisté nevylučují ani verzi, že by mohlo jít o organizovanou skupinu.