Bitva u Ořechova předznamenala osvobození Brna

Ořechov (Brněnsko) - Bitva z konce druhé světové války, která se udála u malé obce na Brněnsku, předznamenala osvobození moravské metropole. Stovky nadšenců si dnes za doprovodu těžké vojenské techniky připomněly 69. výročí bitvy, jejíž rekonstrukce přilákala téměř dva tisíce diváků.

„Historici se shodují, že při bitvě u Ořechova šlo o poslední hromadné nasazení koní při útoku, a zároveň šlo také o největší tankovou bitvu na Moravě,“ připomněl význam historické události organizátor akce Dan Urbánek. „Rusové neměli obec Ořechov na mapách, zapomněli ji zakreslit a nevěděli, že je tu velká německá obranná linie,“ vysvětlil tragickou válečnou bilanci Urbánek.

K útoku na Ořechov došlo 18. dubna 1945, kdy Rusové začali významné strategické místo ostřelovat. Urputné boje trvaly celý týden. Obě strany se opakovaně vytlačovaly ze získaných pozic, a to i přesto, že Rusové měli až trojnásobnou převahu. Rudé armádě se nakonec za vysokých ztrát podařilo německý odpor zlomit. V Ořechově zemřelo 960 sovětských vojáků, 275 Němců a 23 civilistů. Obec byla z 80 procent zničena, k zemi šlo 176 domů. Podobně boje zničily i sousední obce.

„Návštěvníci tu mohou zažít na vlastní kůži poslední dny války i bitvu o Brno,“ uvedl pořadatel. Na akci se každoročně sjíždějí stovky diváků. Kromě dvou ukázek historické bitvy se mohou těšit také na military burzu nebo ochutnávku polní kuchyně. Úspěch Rudé armády u malé obce na Brněnsku předznamenal i osvobození Brna. „Maršál Malinovski k tomu prohlásil, že dobytí Brna bylo významnější než dobytí Vídně a Budapešti dohromady,“ uzavřel Urbánek.