Klidnější Máj? Spory má utlumit práce s dětmi i pomoc chudým dospělým

České Budějovice – Město, kterým loni v létě zmítaly protiromské protesty a násilnosti, se připojilo k evropskému dni proti rasismu. Představilo projekty, které mají situaci zlepšit a zajistit, aby se události loňského léta již neopakovaly. Občanská sdružení, která se snaží zlepšit soužití v problematické části sídliště Máj, se zaměřují především na děti.

Budějovic se připojily ke dni proti rasismu. Jak vypadají necelý rok od nepokojů? (zdroj: ČT24)

Rvačky s policií, exploze petard a jadrné nadávky – tak to vypadalo v ulicích budějovického Máje loni. Obyvatelé sídliště, kteří žijí poblíž domů, kam se kdysi nastěhovali chudí lidé z okraje společnosti, svolali protiromskou demonstraci. Reagovali na mohutnou rvačku na dětském hřišti, měli pocit, že se radnice o problémy na Máji nestará.

Nyní se město pokouší dát najevo, že se na soužití na Máji naopak zaměřilo. O tom, v čem spočívají a nespočívají etnické odlišnosti, se děti učí v rámci her organizovaných neziskovými sdruženími přímo na sídlištních hřištích. „Chceme začít u úplně nejmenších dětí, protože ty ještě netrpí předsudky,“ uvedla spoluautorka projektu Budějovický manifest Ludmila Cinková. Podle Ondřeje Trojka ze Salesiánského střediska mládeže je dnes situace na sídlišti Máj podstatně lepší než loni. Pomohla například rekonstrukce hřišť a právě společné aktivity dětí z obou stran někdejší společenské „barikády“.

Sociální pracovníci se ale zaměřili i na dospělé obyvatele Máje, v tomto případě především na ty nemajetné. Pracovnice Diecézní charity denně navštěvují desítky rodin. Vyptávají se na pracovní příležitosti i na finanční potíže. „Pomáháme jim vyřizovat různé listiny a formuláře, pomáháme uplatnit jejich práva, často pomáháme v situaci předlužení,“ shrnula Lucie Kolářová z charity.

O socializaci se ale snaží i sami obyvatelé sídliště. Problém je podle nich v tom, že děti a mládež nemají kde trávit volný čas. Založili proto občanské sdružení, které vyžití pro děti zajišťuje. „Naše děti neměly nic. Nemáme hřiště. Chceme pro mládež udělat kroužky, aby se děti zabývaly něčím jiným,“ přiblížil zakladatel sdružení Koloman Bugoš. Májské děti se potom budou věnovat fotbalu, tanci nebo boxu.