Vyšetřování po 69 letech: V Rudníku vyzvedávají ostatky zastřelených Němců

Rudník (Trutnovsko) – Exhumace ostatků starých 69 let začala v trase plánované cyklostezky v podkrkonošském Rudníku. Vyzvednutí ostatků nařídila policie, která chce prověřit okolnosti, za kterých zahynulo po skončení druhé světové války pět německých mužů. Policisté mají podezření na vraždu.

Na ostatky pěti zastřelených Němců narazili v Rudníku při stavbě cyklostezky a sportoviště. Ukázalo, že zahynuli za nejasných okolností koncem června 1945. Údajně šlo o rudnické starousedlíky obviněných z držení zbraní. To měli němečtí obyvatelé Československa po válce zakázáno. Není ale jasné, kdo muže zastřelil – podle různých pramenů šlo buď o partyzány, nebo o československé vojáky.

Ostatky ležící v místech, kde si sami posléze zastřelení lidé museli vykopat hroby, chce policie vyzvednout. Měla by potom objasnit, co přesně se před 69 lety v Rudníku – tedy tehdejších Heřmanových Sejfech – stalo. Podle mluvčí Ivany Ježkové mohlo jít o vraždu. „Zákaz držení zbraně existoval, ale způsob vykonání trestu byl samozřejmě nelegální,“ poukázala i rudnická historička Olga Hájová.

Policejní mluvčí Ivana Ježková:

„Odkrýváme ve spolupráci s obcí a archeology z Trutnova zeminu, abychom zjistili přesnou lokalitu. Pokud se místo nálezu potvrdí, začneme vyzvedávat kosterní ostatky, které převezmou antropologové z kriminalistického ústavu k podrobnému zkoumání.“

Až policie vyzvednuté ostatky prozkoumá, chtějí je Rudničtí opět pohřbít, tentokrát však na hřbitově. „Ti lidé, ať byli jacíkoli, mají minimálně nárok na to, aby byli pohřbeni na hřbitově,“ řekl starosta Aleš Maloch. Na nové uložení ostatků by mohli přijet i potomci vysídlených německých obyvatel Rudníku.