Mladíci z nudy podpálili desítky kontejnerů

Pardubice - Pardubické policisty od konce března zaměstnávalo řádění žhářů, kteří stihli podpálit 23 popelnic a autobus. Teď dopadli čtyři mladíky ve věku 20 až 23 let, kteří se k požárům na sídlišti Dubina a v Polabinách přiznali. Během výslechů se ukázalo, že toho mají na svědomí více: vykradli prodejnu jízdních kol a dvakrát přepadli rozvozce pizzy. Byli obviněni z krádeže, loupeže a poškození cizí věci. Celková škoda dosáhla více než půl milionu korun.

Nejzávažnější je obvinění z loupeže. Poprvé dva z obviněných vylákali rozvozce pizzy a maskovaní kuklami se mu pokusili pod pohrůžkou násilím vzít denní tržbu. Muž se jim však ubránil a vše oznámil policii. Mladíci byli úspěšní v druhém případě, kterého se zúčastnili všichni čtyři. Ozbrojili se teleskopickým obuškem a plynovou pistolí a zmocnili se 10 000 korun.

Policie prověřovala lidi, které kontrolovala v okolí požárů. Zaměřila se na ty, kteří se v místě opakovaně pohybovali. „Byli pozváni k podání vysvětlení a během něj se tři z nich doznali k zapálení kontejnerů a navíc k loupežím a vloupání do prodejny jízdních kol,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality Miloslav Karabec. Dva mladíci, kteří spáchali obě loupeže, skončili ve vazbě, další dva jsou vyšetřováni na svobodě.

Kontejnery a autobus mladíci zapalovali z dlouhé chvíle. „Neměli co dělat, nevěděli, jak zabít nudu, tak se zkoušeli bavit tímhle způsobem. To byl jediný důvod, který nám dokázali říct,“ uvedl Karabec. Loupeží podle něj chtěli získat peníze. Dva z obviněných jsou studenti pardubického učiliště, další dva nezaměstnaní. „Uvedli, že kdyby peníze měli, možná by dál seděli v hospodě, popíjeli pivo a k žádné loupeži by nedošlo,“ řekla vyšetřovatelka Šárka Matysová. Tři mladíci mají čistý trestní rejstřík, čtvrtý v minulosti dostal za pokus o krádež trest obecně prospěšných prací.

Škoda na zapálených kontejnerech dosáhla 220 000 korun, na poničeném autobusu 200 000 korun. V prodejně kol vzali čtyři kola, škoda byla vyčíslena na 90 000 korun.

Řádění žhářů v Pardubicích
Zdroj: ČT24/PČR