Jak zachránit zanedbané hroby? Adoptovat je

Praha – Hroby, o které se nikdo nestará, nabízí Správa pražských hřbitovů k adopci. Nyní veřejnost může zachránit před zchátráním dalších osmatřicet hrobů. Pod patronát si tak lidi mohou vzít například hrob některého z významných českých literátů nebo průmyslníků. Díky projektu, který funguje od července, se už lidé starají o hroby Karla Jaromíra Erbena, Eduarda Basse či Karla Sabiny.

Jak zachránit zanedbané hroby? Adoptovat (zdroj: ČT24)

Náhrobky osobností, které se svými činy zapsaly do historie, mnohdy neodpovídají jejich významu. Některé už zarostly břečťanem. Náročná péče si totiž žádá peníze a Správa pražských hřbitovů je proto nabízí k adopci. Zatím takový seznam čítá 90 hrobů a dvě třetiny už mají své opatrovníky. Mezi nimi jsou kromě lidí, jejichž koníčkem jsou historické osobnosti, i občanská sdružení, zajímající se o historii, nebo dokonce i města, která si adoptují náhrobky svých rodáků. 

Na své opatrovníky stále čeká například hrob Františka Šebora, jednoho ze zakladatelů průmyslu na Neratovicku. Hned o několik desítek metrů dál pak obrovská rodinná hrobka se světoznámým jménem - Čeněk Daněk von Ese. Další významný průmyslník a poslanec českého zemského sněmu. Lidé se jich mohou ujmout na deset let za cenu běžného nájmu, tedy za 6 až 7 tisíc. 

„Ten hrob se dostane na jakýsi seznam hrobů řekněme významných, tzn. že mu nehrozí už třeba zánik, zrušení, a za druhé to obnáší to, že se o ten hrob někdo stará. Tzn. že ho třeba opraví, někdy jsou ty náhrobky v havarijním stavu, takže přichází v úvahu oprava, rekonstrukce, restaurování nebo i běžná péče, tzn. úklid, výsadba atd.“ dodává ředitel Správy pražských hřbitovů. 

Celý seznam visí na webové stránce www.hrbitovy.cz.  Zájemci ovšem můžou přidat i vlastní návrhy.