Okolí galvanovny posely při požáru vystřelující sifonové bombičky

Lanškroun (Orlickoústecko) - V lanškrounské galvanovně po nedělním rozsáhlém požáru stále zůstává jednotka hasičů, během dne se jim podařilo uhasit další ohniska. Celou noc u objektu hlídkovali strážníci a na místě stále zůstávají. Předběžná škoda způsobená požárem se odhaduje na 200 milionů korun. Výrobní halu silný požár staticky narušil, hrozí jí podle hasičů zřícení jedné ze stěn. Okolí továrny posely rozpraskané sifonové bombičky, které při požáru vystřelovaly na stovky metrů daleko.

Při požáru v Lanškrouně létaly vzduchem sifonové bombičky (zdroj: ČT24)

Požár zkrotili hasiči podle jejich mluvčí Venduly Horákové v neděli, v 19 hodin. Spáleniště dnes ráno začalo doutnat. Hasiči ložiska kouře kontrolují, dokud nebude požár zcela zlikvidován. V okolí výrobny se povalují malé sifonové bombičky, které v důsledku horkého vzduchu při požáru vybuchovaly a létaly stovky metrů daleko. „Jsou rozesety do vzdálenosti zhruba tří set metrů po zahradách,“ přibližuje starostka Lanškrouna Stanislava Švarcová.

Hašení požáru komplikovaly nalezené nádoby s kyselinou dusičnou, sírovou, chlorovodíkovou a další chemikálie. Mluvčí uvedla, že látky hasiči zabezpečili a zlikviduje je specializovaná firma. Zítra se na místo sjedou povolané osoby, aby začali zkoumat příčiny požáru.

Voda ze stříkaček zatížila místní čističku

Kromě blahodárného hasicího efektu voda z hasičských stříkaček také zatížila místní čistírnu odpadních vod, která funguje na hranici mezních hodnot. Do normálu by se měla vrátit do dvou dnů.

Požár vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a Institut ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Na místě jejich pracovníci odebrali vzorky. „Vypadá to, že okolí není kontaminované. Výsledky dojdou v úterý, ve středu. Jsem přesvědčená, že kdyby hrozilo jakékoliv nebezpečí, z místa neodejdou a budou postupovat jinak,“ řekla starostka.