Zima skončila špatně. Zachrání hory léto?

Jáchymov (Karlovarsko) – Letošní zimní sezona byla pro české horské podnikatele jednou z nejhorších v historii. V některých lyžařských střediscích jdou škody tak hluboko, že váhají, zda v létě lanovky vůbec zapnou. Hotely budou přes léto otevřeny jistě a hledají způsoby, jak přilákat co nejvíce lidí včetně těch, kteří v zimě na hory nepřijeli.

Po zimě bez sněhu se horští podnikatelé chystají na léto (zdroj: ČT24)

Zima ukázala horským hoteliérům, že spoléhat se pouze na počasí, je riskantní. Vysočinské hotely či penziony, které nabízejí ubytování běžkařům, zůstaly prázdné. Nyní hledají způsob, jak zajistit, aby alespoň v létě turisté přijeli – i kdyby sněžilo. Velikonoce přitom představují první zkoušku, nakolik se nová lákadla osvědčí. „Koupili jsme novou výřivku, rekonstruovali jsme bazén, jelikož dnešní klientela vyžaduje jako standard wellness služby. Máme také fitness a tělocvičnu,“ popsal způsob, jak zajistit hostům zábavu i ve špatném počasí ředitel penzionu ve Vojtěchově na Žďársku Tomáš Vespalec.

Některá turistická zařízení mohou počítat i s veřejnou podporou. Město Žďár například investuje i do úprav břehů Pilské nádrže a z evropských peněz buduje relaxační areál u místního kempu. „Primární zájem byl podpořit lokalitu Pilské nádrže i z pohledu ubytovacích kapacit, které tady město má,“ uvedl žďárský místostarosta Ladislav Bárta (TOP 09). Podle mluvčí Kraje Vysočina Evy Neuwirthové také region podpoří turistiku, a to prostřednictvím příspěvků pro města s památkami na seznamu UNESCO a pro Klub českých turistů pro vylepšení značení turistických tras.

Lanovky se zastavily obzvlášť brzy, investice chytají jen největší areály

Vlekaři v chladném počátku dubna počítají ztráty, které jim způsobila teplá zima. Tak, jak v listopadu očekávali, neskončila sezona pro žádné středisko. Skutečné potíže ale jednoroční výpadek způsobil středně velkým areálům, jako je božídarský Neklid, který má jednu lanovku, pět vleků a celkovou délku sjezdovek pět kilometrů. Lyžovalo se na něm jen polovinu dní oproti obvyklým zimám a jeho provozovatel se nyní obává, co přinesou příští měsíce. „Propad oproti minulým sezonám je markantní. V tuto chvíli řešíme, jakým způsobem to ovlivní další fungování v budoucnu. Jedná se i o otázky letního provozu,“ uvedl mluvčí skiareálu Filip Majkus.

Větší areály hlásí po zimě také propady, Klínovec podle provozovatele areálu Martina Píši vydělal o pětinu méně než obvykle. Přesto na Klínovci chystají investice včetně dokončení nové lanovky z Jáchymova a přilehlé sjezdovky. „Musíme do lanovky a sjezdovky investovat zhruba 70 milionů korun. Jsou tam ještě další věci, které k tomu přísluší, to znamená parkoviště, nádrže na zasněžování, čerpací stanice,“ popsal Martin Píša.

Další investice chystá také areál na Plešivci, který otevřel uplynulou zimu poprvé – a hned se s deseti kilometry sjezdovek stal druhým největším střediskem Krušných hor po Klínovci. Uplynlou sezonu hodnotí jeho vedení nečekaně příznivě. „Myslím, že byla dobrá, hlavně z toho důvodu, že jsme vůbec otevřeli,“ uvedl manažer plešiveckého skiareálu Petr Voráček. Letos podle něj vznikne ve středisku ještě jedna nová sjezdovka.