Školští „detektivové“ musí hledat děti, které nepřišly k zápisu

Praha – K zápisům do středočeských základních škol nepřišly desítky dětí, které ředitelé očekávali. Přesný seznam ale nemají, obce jim výpisy z matrik nedávají. Školy se tak musí pustit takřka do detektivního hledání dětí. Ministerstvo školství slibuje, že je to naposled, od příštího roku by již školy díky novele zákona informace z matrik dostávat měly.

Školy zjišťují, kdo "zapomněl" přijít k zápisu (zdroj: ČT24)

Základní školy v celé zemi letos očekávalz, že k zápisům přijde na 140 tisíc předškoláků. Ve skutečnosti jich dorazilo o několik set méně. Takřka každá škola se nyní pokouší zjistit, kdo se vlastně nezapsal a proč. „V loňském roce to bylo pět dětí, v letošním roce jsou to čtyři děti. Myslím, že ten počet není konečný,“ shrnula ředitelka ZŠ v Sadské Blanka Žánová, jak rozsáhlé pátrání bude.

Pro školy by bylo nejjednodušší, kdyby měly přesný seznam dětí, které by se k zápisu měly dostavit, ale ten jim kvůli zákonu na ochranu osobnosti obce nedávají. „Seznamy neposkytujeme, protože je zcela v kompetenci školy, aby na základě vyhlášeného zápisu zápis organizovala a rodiče přišli,“ vysvětlila starostka Sadské Cecilie Pajkrtová (ODS). Školy bez seznamů ale nyní čeká takřka detektivní práce. „Tyto děti dohledáváme pomocí sourozenců, pomocí známých: Že jsme viděli dítě, které by mohlo jít do školy, aby nám pomohli s návštěvou v rodině a zeptali se, jestli je školou povinné, nebo ne,“ popsala ředitelka Žánová.

Ministerstvo školství slibuje změnu, ale ta již do letošního pátrání po nezapsaných dětech nezasáhne. „Připravujeme novelu školského zákona. Kromě jiného je tam návrh, který toto řeší. Obce musí poskytnou spádovým školám seznam, které děti jsou právě v letech, kdy mají nastoupit do základní školy,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek. Letošní rok by tak mohl být poslední, kdy zůstane pátrání po nezapsaných výhradně na ředitelích.