Českolipský klášter a muzeum bude chránit nová střecha

Česká Lípa - Nejcennější památka v České Lípě, bývalý augustiniánský klášter, získá novou střechu. Budova čekala na opravy řadu let, přicházejí ale na poslední chvíli. Špatný stav střechy už začal ohrožovat i chod vlastivědného muzea, které zde sídlí.

Stát koupil klášter od řádu augustiniánů v 90. letech a převedl jej na kraj. Pak se ale na opravu čekalo přes deset let. Podle pracovníků vlastivědného muzea se s rekonstrukcí střechy začalo pět minut po dvanácté. Střechou do podkroví roky zatékalo. Budova proto měla vlhké zdi, popraskanou omítku a šířila se plíseň.

Střechu z nekvalitních došků měl klášter od konce 80. let. minulého století. Nyní je střídá původní krytina. „Jedná se o keramickou pálenou tašku bobrovku, která se nakonec zachovala i na střeše vedlejší baziliky Všech svatých,“ uvedl architekt Libor Sommer. Z ulice průběh oprav ještě vidět není. Při pohledu do rajského dvora je ale znát, že část střechy už září novotou.

Oprava českolipského kláštera
Zdroj: ČT24

Provoz vlastivědného muzea bude v průběhu stavebních prací, které potrvají přes rok, částečně omezen. Veřejnost si ale bude moct rekonstrukci střechy na vlastní oči prohlédnout. Nejdříve například tento pátek, kdy bude v rámci mezinárodního dne památek a historických sídel vstup do muzea zdarma.

„Pro naše návštěvníky jsme připravili ve stálé expozici našeho muzea v prvním patře takzvané pozorovací místo pro opravu střechy kláštera,“ poznamenal ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Klášter v České Lípě dostane novou střechu (zdroj: ČT24)