Kachle z metra, které skončily ve Šternberku, jsou žádaným artefaktem

Šternberk - Město Šternberk prodalo už téměř devět set kachlí, které přes třicet let zdobily strop tamního společenského sálu. Jde o unikátní hliníkové výlisky, které jsou stejné jako obložení pražského metra na trase A. Město prodává jednu kachli za pět set korun, výtěžek chce použít na opravu knihovny. Originální nápad, který dostal název Retro z metra aneb Kup si kus historie a dej budoucnost knihovně, oslovil překvapivě mnoho lidí.

Několik kachlí koupil například Václav Hejníček. Kdysi na stavbě šternberského klubu pracoval, později tam vystupoval a pod zlatavými kachlemi se i oženil. Koupil je pro dceru. „Je to kus historie města. Dcera si je chce na památku zabudovat někde v domě,“ uvedl Hejníček.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kachle byly původně vyrobené pro pražské metro na lince A, do Šternberka se dostaly náhodou. Měly zdobit další ze stanic, které se budovaly v sedmdesátých letech. Nakonec ale zastávka dostala jinou podobu a obložení skončilo ve Šternberku, kde stavěla stejná firma společenský dům. „Původní záměr projektanta byl jiný. Jsou to opravdu zbytky z metra, které jen neměly stejnou povrchovou úpravu,“ potvrdil ředitel Městských kulturních zařízení Libor Svoboda.

Metro
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Výlisky teď musí nechat ze stropu odstranit kvůli nezbytné rekonstrukci. „Dokud jsme nesundali tu první, netušili jsme, jak to půjde a jak budou kachle vypadat zblízka. Jsme rádi, že jdou sundat poměrně snadno a pořád vypadají velmi atraktivně,“ doplnil Svoboda.

I kvůli této nejistotě město nepočítalo, že by Retro z metra mohlo mít takový ohlas. Prodej už vynesl čtyři sta třicet tisíc korun. Kupci se hlásí z Prahy a mnoha dalších měst republiky. K prodeji je určeno ještě asi šest set výlisků.