Při opravě mostu v Brně porušilo ŘSD zákon

Praha - Na více než dvojnásobek se prodražila zakázka na opravu mostu v Brně-Řečkovicích. Podle kontroly, kterou provedl Státní fondu dopravní infrastruktury (SFDI), tímto Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) porušilo zákon o veřejných zakázkách. Výsledky kontroly nyní fond předá finančnímu úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Žalobu proti někomu z bývalého vedení státní příspěvkové organizace fond, který přerozděluje peníze na stavbu dopravních projektů, podávat nebude. „Trestně právní odpovědnost jsme při kontrole neshledali a žalobu jsme zatím nepodali,“ konstatoval generální ředitel SFDI Tomáš Čoček.

ŘSD podle kontroly předražilo opravu mostu o více než 50 milionů korun, když dlouhodobě zanedbávalo údržbu mostu a poté kvůli kritické situaci stavby narychlo vybralo bez otevřeného výběrového řízení firmu, která měla most opravit. Cena zakázky se tím zvýšila z odhadovaných 50 milionů na 117 milionů korun.

Přestože ŘSD při zadávání zakázky porušilo zákon, fond dopravy musí podle Čočka náklady na opravu mostu uhradit. Ředitelství silnic by tyto peníze muselo vrátit tehdy, pokud by smlouvu se stavební společností prohlásil za neplatnou antimonopolní úřad.

Smlouvu o opravě mostu uzavřel bývalý generální ředitel ŘSD Pavel Kočica. Zvýšení ceny mostu obhajoval tím, že je způsobeno větším rozsahem oprav. „Došli jsme k závěru, že nejde udělat jednoduchou opravu. Je nutné postavit prakticky nový most. Rozsah rekonstrukce je proto podstatně větší, než byl původní projekt,“ sdělil Mladé frontě DNES Kočica.