Protiatomový kryt představí i podzemní operační sál

Kroměříž - Zachovalá telefonní ústředna, agregát pro případ výpadku proudu a desítky místností, do kterých roky nikdo nevkročil. To je protiatomový kryt pod městskou knihovnou v Kroměříži. Město jej do své správy získalo před třemi lety. Dobrovolníci teď kryt ve svém volném čase upravují, aby se v květnu otevřel i pro veřejnost. Štáb České televize se ale do protiatomového zázemí podíval už dnes.

„Je to labyrint asi třiceti navzájem propojených místností. Lidem ukážeme alespoň dvacet z nich, takže určitě se bude na co dívat,“ pozval budoucí návštěvníky mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna. „Lidé tady uvidí, jak to funguje. Dokonce si budou moci vyzkoušet, že rozpohybovat například filtrační vzduchotechniku nebylo vůbec jednoduché,“ dodal Zrna.

S výstavbou krytu začali Kroměřížští v 70. letech minulého století. Nad krytem později vzniklo kino Slovan, které maskovalo samotnou výstavbu protiatomového zázemí. Přestože kryt už není funkční, veškeré technické vybavení se dochovalo ve stejné podobě, jakou mělo před třiceti lety.

Návštěvníci si budou moct prohlédnout agregát na výrobu elektřiny, úpravnu kontaminované vody na pitnou či funkční vzduchotechniku. Zvědavci se budou moct obléct do protiatomového ochranného obleku.

V jídelně, která měla hostit členy generálního štábu, připravili dobrovolníci dobové potraviny z 80. let. Návštěvníci se podívají také do podzemního operačního sálu nebo na ošetřovnu. Kroměřížský protiatomový kryt patří mezi nejmladší ve Zlínském kraji, druhý takový se v regionu nedochoval.

Protiatomové kryty a bunkry na východě Moravy chátrají. Postupně se jich zbavují i hasiči. „Tím, že je kryt oficiálně zrušený ze strany hasičského záchranného sboru, ztrácí majitel své povinnosti na jeho údržbu a v podstatě si s tímto objektem může provádět co chce,“ vysvětlil mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

No comment: Procházka protiatomovým krytem (zdroj: ČT24)

S odvážným projektem přišel David Skaunic, který chtěl z krytu vybudovat vinařský klub. Na svůj projekt ale nenašel investora. „Doba je opatrná, to je jedna věc. Druhá věc je, že Zlín je v útlumu a vůbec není vůle,“ podotkl majitel bunkru Hradská ve Zlíně. Ve Zlínském kraji zůstalo jen 60 z původních 250 stálých bunkrů.

Prohlídky kroměřížského krytu budou pro veřejnost připraveny od 3. května do 4. října v časech: pondělí a středa ve 14:00, 15:00 a 16:00. V sobotu v 10:00 a 11:00. Vchod do krytu je z Knihovny kroměřížska v ulici Kollárova. Za prohlídku zaplatí dospělí 50 korun, děti a senioři 30 korun.