Policie našla u ostravského lobbisty Dědice 20 milionů a drahokamy

Ostrava - Při domovních prohlídkách u obviněného ostravského lobbisty Martina Dědice zabavili policisté dvacet milionů korun v hotovosti a drahokamy. Sedmačtyřicetiletý podnikatel, který v minulosti sponzoroval ČSSD, čelí podezření z korupce. Soud ho z obavy, že by mohl uprchnout nebo ovlivňovat svědky, poslal do vazby.

Podle státního zástupce Víta Koupila dostal Dědic od firem, kterým zajistil díky známostem s politiky městské zakázky, úplatky ve výši třiceti milionů korun. Zmanipulovat měl údajně šest zakázek, mezi nimi figuruje nákup tramvají pro ostravský dopravní podnik nebo dodávky zdravotní techniky pro městskou nemocnici.

Státní zástupce: Úplatky kryla poradenská činnost

Úplatky podle státního zástupce Dědic maskoval smlouvami o poradenství, které poskytoval prostřednictvím firmy Business Advisors. Vyšetřovatelé prověřují, jestli posudky, které společnost dělala firmám k výběrovým řízením, měly skutečně cenu vykazovaných milionů. Finanční analýzy transakcí obviněného i odposlechy telefonátů zatím podle zjištění České televize hovoří proti obviněnému. Výsledky domovních prohlídek pak ukazují, že pracoval se značnými sumami peněz. „Hodnota zajištěného majetku je přibližně dvacet milionů korun, jde o hotové peníze, investiční drahokamy a dále pohledávky,“ uvedl Koupil.

Dědic je už druhým týdnem ve vazbě. Policie mezitím vyslýchá svědky, mezi kterými nechybí ani zastupitelé a nejvyšší představitelé Ostravy. Deset jich má výslechy za sebou, dalších patnáct lidí chtějí vyšetřovatelé vyslechnout do poloviny dubna. „Výslechy jsou velmi náročné, trvají několik hodin, takže denně stihneme jen dva svědky,“ uvedl Koupil.

Hejtman Novák: Chodili jsme na tenis, nic víc

Dědicovi hrozí pět až dvanáct roků vězení. V hledáčku justice by ale mohli skončit i někteří politici. Podle MF Dnes je totiž Dědic úzce propojený především s lidi z ČSSD v Ostravě-Porubě, zvláště s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem a starostou Poruby a kandidátem na primátora Lumírem Palyzou. Dědic byl také členem volebních týmů nebo asistentem sociálnědemokratického senátora Petra Guziany.

Politici se nicméně staví ke vztahům s obviněným lobbistou vyhýbavě. Kupříkladu hejtman Novák popřel, že by měli „blízké vztahy“. Připustil pouze, že s dědicem chodil na tenis. „Naprosto odmítám spojení s jakýmkoliv korupčním nebo netransparentním jednáním,“ prohlásil hejtman a předseda moravskoslezské ČSSD.

Samotné vyšetřování nechtějí představitelé města a hejtmanství komentovat vůbec. „Věc je ve fázi vyšetřování, zatím ani nemáme žádné podrobnosti,“ uvedl mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer.

Ostravská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality začala prověřovat celkem devět velkých ostravských zakázek v minulém roce. V prosinci policisté provedli asi dvacet prohlídek, odnesli si stohy dokumentů z dopravního podniku, radnic i dalších sídel. Půjčili si i počítač ostravské náměstkyně primátora Simony Piperkové z ČSSD.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)