Krajské nemocnici Liberec se hromadí pokuty za tendry v Liberci i Turnově

Liberec – Za nákup přístrojů a nových technologií pro kardiocentrum „připlatí“ Krajská nemocnice Liberec 300 tisíc korun. Tak vysokou pokutu udělil nemocnici Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého přidělila zakázku firmě, již správně měla z tendru vyloučit. Pro nemocnici je to v posledních dnech již druhá pokuta od ÚOHS. Stotisícovou sankci dostala za údajná diskriminační kritéria v soutěži Panochova nemocnice v Turnově, která od začátku roku patří právě pod libereckou krajskou nemocnici.

Pokuty pro libereckou i turnovskou pobočku Krajské nemocnice Liberec již potvrdil předseda ÚOHS, instituce se tak zaplacení celkem 400 tisíc korun nevyhne. V případě vyššího, 300tisícového postihu chybovala nemocnice v Liberci ve výběru firmy, u níž objednala přístroje a technologii pro své kardiocentrum. Vítěznou firmu Sinomed měla podle ÚOHS ze soutěže vyloučit, protože nesplnila kvalifikační předpoklady. Na požadavek nemocnice, aby dodavatel měl pojistku odpovědnosti při vykonávání činnosti, předložila společnost dokument svého subdodavatele, podle kterého s ním pojišťovna uzavře pojistku, bude-li uzavřena smlouva o plnění veřejné zakázky. „V uvedeném případě ale ze smlouvy jednoznačně nevyplývalo, k jakému konkrétnímu rozsahu plnění kvalifikace se subdodavatel zavazuje. Uchazeč tedy kvalifikaci dostatečným způsobem neprokázal,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Úřad tendr, který považuje za chybný, pokutoval, ale práce nezastavil. Modernizované kardiocentrum s operačním sálem pro tzv. hybridní výkony tak otevřela liberecká nemocnice již loni. Zaplatila za ně 80 milionů korun. Jak na sankci odpoví, ještě neví. „Nejprve se musíme seznámit s detaily rozhodnutí antimonopolního úřadu a následně zvážíme možnost opravného prostředku,“ uvedla mluvčí krajské nemocnice Barbora Silná.

K 300 tisícům za chybný tendr v Liberci musí krajská nemocnice přidat ještě dalších 100 tisíc za pochybení v tendru v Turnově, ve kterém Panochova nemocnice – tehdy ovšem ještě samostatná – vybírala dodavatele technologií pro operační sály. Zakázka byla za 15 milionů korun, ale nemocnice chtěla, aby uchazeči doložili, že v minulých letech měli alespoň 200milionový obrat. Takový požadavek se ale antimonopolnímu úřadu nelíbí. „Požadavek na doložení minimálního obratu ve výši téměř třináctinásobku hodnoty veřejné zakázky byl zjevně nepřiměřený k hodnotě zakázky a došlo tak k nepřípustné diskriminaci potenciálních dodavatelů,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Do tendru se nakonec přihlásila pouze jedna firma – to bylo v roce 2010, kdy nemocnice dodavatele vybírala, ještě možné. Podle Rafaje ale přitom mírnější kvalifikační požadavky mohly tendr otevřít dalším firmám.

Krajská nemocnice bude muset pokutu zaplatit. Může se ale ještě obrátit na soud, který by ji dodatečně mohl zrušit. „V zákonné lhůtě zvážíme opravný prostředek, nejprve se ale musíme seznámit s detaily celého případu,“ sdělila mluvčí Silná.

Turnovská a liberecká nemocnice fungují jako jedna firma od počátku roku. Kraj zdůvodnil svůj krok zvýšením efektivity obou zařízení například díky společnému praní prádla a stravování pro pacienty. Podle kraje se také zlepšuje hospodaření Panochovy nemocnice v Turnově. Zatímco loni měla na konci roku téměř 27milionovou ztrátu, letos v lednu měla zisk osm tisíc korun.