Města bojují s pouliční prostitucí, na jihu Čech si s ní nevědí rady

České Budějovice/Cheb – Česká města v příhraničí se snaží bojovat s prostitucí různými způsoby. Po letech tvrdého boje s tímto problémem slaví úspěch například Cheb. Prostitutky, které lemovaly hlavní silnice, zmizely. Pomohla přísná městská vyhláška a časté kontroly. V jiných obcích zejména na jihu Čech je situace o poznání horší. Ani přes vyhlášky a kontroly se jim nedaří ženy nabízející sexuální služby dostat ze svých katastrů. Nejhorší je situace v okolí hraničního přechodu v Dolním Dvořišti.

Prostituce kazila Chebu dobré jméno. Do boje s ní proto policisté šli naplno a vypracovali papírové i digitální mapy s přesnými údaji o místech, kde se prostitutky objevují. Do problematických míst hlídky vyrážejí i několikrát za den a za prostituci ukládají pokuty. To kazí prostitutkám obchody. „Vyhláška je koncipována tak, že ten, kdo požaduje sexuální službu, může být stejně postižen a my této možnosti vyhlášky využíváme,“ vysvětlil starosta Chebu Pavel Vanoušek. Provozovatelé klubů odhadují, že v posledních deseti letech zmizelo z ulic 95 procent prostitutek.

Policisté upozorňují, že zákazníci neriskují jenom pokutu. „Stále častěji se setkáváme s tím, že klienti prostitutek se stávají obětmi další trestné činnosti,“ zdůraznila mluvčí Policie Karlovarského kraje Kateřina Krejčí. Zákazníci se můžou dostat do pasti zločinců, kteří je na prostitutku jen nalákají a pak zbijí a okradou.

Nemáme městkou policii, stěžuje se vedení Dvořiště

Jiná je ale situace v jižních Čechách. Podél mezinárodního tahu E55 mezi Kaplicí a rakouskými hranicemi postává každý den několik žen. Jen za loňský rok rozdali kapličtí strážníci za nabízení a vyhledávání sexuálních služeb 80 pokut. Město teď vyhlášku zpřísňuje. „Abychom mohli prostituci lépe potírat, museli jsme tam doplnit, že ji zákazníci nebudou vyhledávat ani sjednávat,“ zdůraznil místostarosta Kaplice Pavel Svoboda.

Obec s třinácti sty obyvateli má sedm privátů, které sexuální služby nabízejí. „Jsme malá obec, která nemá vlastní městskou policii (…) V současné době jsme téměř před uzavřením smlouvy s bezpečnostní agenturou,“ podotkla starostka Dolního Dvořiště Helena Panská.

Obcím i policii chybí v potírání prostituce také legislativní opora. „V trestním zákoně prostituce jako taková zahrnuta není. Je tam zahrnut paragraf kuplířství,“ podotkla policejní mluvčí Lenka Holická. Pouliční prostituce tak zůstává problémem i v dalších příhraničních oblastech - v Českých Velenicích nebo Strážném.