Dělníky ve sklepě zavalil jíl

Mohelnice (Šumpersko) – Při rekonstrukci domu v Mohelnici zasypal v jeho sklepě dva dělníky jíl. Utrpěli zranění, podle prvního vyšetření prodělali tzv. crush syndrom – syndrom zavalení. Vrtulník záchranné služby oba odvezl do olomoucké fakultní nemocnice, kde však lékaři syndrom nepotvrdili a dělníky prohlásili pouze za lehce zraněné.

V půlmetrové vrstvě jílu skončili ráno dva muži, kteří pracovali ve sklepě rekonstruovaného domu na mohelnickém Kostelním náměstí. Sklep je asi čtyři metry pod úrovní terénu. Mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková uvedla, že jednoho dělníka jíl zcela zavalil, druhého částečně. Hasiči oba muže vyprostili a předali zdravotníkům.

Zavalení dělníci jsou vážně poraněni. „Podle lékaře u obou došlo k takzvanému crush syndromu,“ uvedl policejní mluvčí Josef Bednařík. Crush syndrom je značně nebezpečný stav, který zasaženého člověka ohrožuje na životě, vzniká dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkých tkání. Lékaři v olomoucké nemocnici však později zjistili, že se u zavalených mužů syndrom neprojevil. „Oba utrpěli lehčí zranění, starší muž měl zlomenou lopatku. Oba jsou při vědomí, nejsou v ohrožení života,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Příčinu závalu policisté vyšetřují. Podle Josefa Bednaříka zjišťují okolnosti a zabývat se budou také tím, zda nebyly porušeny předpisy bezpečnosti práce. „Hasiči místo zabezpečili, doporučili majiteli, aby na místo povolal statika, který rozhodne, zda je dům stabilní a mohou v něm práce pokračovat,“ dodala mluvčí hasičů Hacsiková.