V Čelákovicích je vzduch špatný skoro jako v Ostravě

Čelákovice – Obyvatelé Čelákovic si dlouhodobě stěžují na špatný vzduch v obci. Odborníci z ČHMÚ zde při měření zjistili ve větším množství arsen a také zvýšený výskyt jemných prachových částic. Některé z naměřených hodnot byly dokonce srovnatelné se znečištěním v Moravskoslezském kraji.

Čelákovická průmyslová zóna leží uprostřed bytové zástavby, hned vedle sídliště. Jenom největší znečišťovatel ve městě, slévárna Tos-Met, ročně vypustí do vzduchu 32 tun těkavých látek.

Výsledek se podle řady obyvatel města projevuje i na jejich zdraví, zejména jsou časté nemoci horních cest dýchacích. „Pokud si setřete parapety oken, tak je tam během 14 dnů černý prášek. Ten je specifický tím, že je lesklý,“ tvrdí Martin Šanda z čelákovického petičního výboru.

Město jedná s podniky, tvrdí starostka

Kvalitu čelákovického ovzduší měřila na zahradě jednoho z domů několik dní mobilní stanice ČHMÚ. Výsledky tohoto měření jsou alarmující - z osmdesáti stanic, na kterých ČHMÚ měří, patří Čelákovice k těm nejznečištěnějším. „Výsledky jsou srovnatelné třeba s Ostravou-Porubou,“ upozornil pracovník Ústavu experimentální medicíny AV ČR Jan Topinka.

Zvýšené hodnoty jsou hlavně u arsenu a jemných prachových částic. Podle obyvatel je na vině hlavně místní průmysl. Starostka Čelákovic Zdeňka Tichá vidí příčinu v dopravní zátěži a také ve velkém počtu lokálních topenišť. „Město jedná s podniky, které zde působí, aby splňovaly všechny limity, jež jsou jim dané zákonem,“ uvedla Tichá. Slévárna Tos-Met nyní plánuje investovat do ekologických opatření 15 milionů.

Největším znečišťovatelem v Čelákovicích je slévárna Tos-Met (zdroj: ČT24)

Měření původně mělo trvat celý měsíc. V jeho průběhu ale začala rekonstrukce jedné z čelákovických ulic a objízdná trasa by vedla těsně kolem měřící stanice. Radnice proto nechala monitoring ukončit už po dvou týdnech, aby výsledky nebyly zkreslené. Lidé z Čelákovic proto žádají další měření. Jedno se chystá v létě během srpna, další pak během topné sezony v zimě.